KYNUTÉ VELIKONOČNÍ VĚNEČKY

2. dubna 2018


Už máte velikonoční pomlázku za sebou? Doufám, že pánové byli na dámy přívětiví a vyšlehali nás všechny tak, abychom i další rok byly mladé a krásné :-). Já jsem první koledníky odbyla už v devět ráno a zbytek dne jsem si užívala ještě poslední den volna. Zítra už zpátky do pracovního tempa, ale týden mi určitě rychle uteče, protože se o víkendu chystám na cesty :-).

I když svátky už skončily a na velikonoční recepty je už asi trochu pozdě, přidávám tenhle pro inspiraci třeba na další rok. Kromě mazance jsem se rozhodla z kynutého těsta upéct letos ještě menší věnečky. Voní po medu a rozhodně je nejlepší je sníst hned první den. To jsou nadýchané jak peříčka. A pokud je sníst nestačíte, rozhodně je dobře uschovejte a zabalte, aby i druhý den zůstaly krásně měkké. A i když si většinou ke sladkému dopřávám kávu, tyhle věnečky doporučuju zapíjet mlékem na kakaem :o).


KYNUTÉ VELIKONOČNÍ VĚNEČKY

Těsto
(7-8 menších věnečků)

40 g čerstvého droždí
250 ml mléka
80 g třtinového cukru
380 g hladké špaldové mouky
100 g hodně povoleného másla
2 lžíce rozinek namočených v rumu
špetka soli

na potření:
1 vejce
1 lžíce másla
1 lžíce rumu
2 lžíce medu

mandlové lupínky na posypání

Postup

Nejdřív si zaděláme kvásek. V kastrolku si ohřejeme polovinu mléka. Jakmile je vlažné, rozmícháme v něm 2 lžíce cukru a necháme rozpustit. Poté rozdrobíme kvasnice a trochu promícháme. Odstraníme z plotny a na teplém místě necháme vzejít kvásek.

Do mísy si prosejeme mouku, přidáme zbytek cukru, sůl a máslo. Přilijeme kvásek, přidáme rozinky a pomocí hnětacího háku zpracujeme vláčné a poddajné těsto. Těsto je lepkavé, ale další mouku už nepřidáváme, protože by těsto nezůstalo tak nadýchané. Přeneseme do čisté mísy, zaprášíme trochou hladké mouky a přikryjeme čistou utěrkou. Dáme vykynout na teplé místo cca na 1 hodinu. 

2 plechy vyložíme pečícím papírem. Těsto rozválíme na obdélník o velikosti cca 20 x 30 cm. Pomocí nože nebo kráječe na pizzu nařežeme z těsta 14-16 proužků o šířce cca 1,5 cm. Ty pak stočíme do pletýnky, kterou stočíme do věnečků. Přeneseme na plech, přikryjeme čistou utěrkou a necháme kynout ještě cca 30 minut. 

Troubu předehřejeme na 200°C. Na „polevu“ dáme ohřát med. Až bude vlažný, přidáme do něj máslo a mícháme, dokud se nerozpustí a nevznikne hustá omáčka. Odstavíme a přidáme po lžičkách rum a zamícháme vajíčko. Touto směsí potíráme věnečky, než je vložíme do trouby, a bohatě je posypeme mandlovými lupínky. Pečeme zprudka 10 – 12 minut, nebo dokud nechytnou zlatavě hnědou barvu. Po vytažení z trouby je necháme chvíli chladnout na plechu a poté přesuneme nejlépe na mřížku, aby úplně vychladly.






1 komentář

  1. Ja k vám nechodievam ani nie tak kvôli receptom, ale kvôli tým krásnym fotkám.

    OdpovědětVymazat

Ahoj,
jsem moc ráda, že jste se zastavili. Děkuji za všechny komentáře a připomínky.

Alča

Co je nového na instagramu

© Mon cafe blog. Design by FCD.