JARNÍ SNĚHOVÉ PUSINKY

30. dubna 2018


Sníh na jaře? Proč ne? Zahradu teď máme zasněženou lístky z třešní a jabloní a tak jsem si řekla, že by to chtělo něco sladkého a sněhového. A navíc, co se k prvnímu máji hodí víc, než pusinky?

Sněhové pečivo pro mě bylo dlouhou dobu velkým bojem (stejně tak jako makronky) a dlouho se mi nedařilo jej správně upéct, aby bylo krásně křupavé. Ale jednou, když jsem brouzdala po netu, narazila jsem na britské stránky, kde mě zaujal recept na sněhové pusinky. Řekla jsem si, že je podle něj musím vyzkoušet. Pusinky se ale povedly hned na poprvé. Co ale rozhodně doporučuju – držte se receptu. Většinou u receptů ráda experimentuju a kombinuju různé suroviny, ale v případě pusinek jsem se držela do puntíku receptu. Možná budete muset taky trošičku bojovat s troubou, každá peče jinak a čas se odvíjí taky trochu od velikosti pusinek. Rozhodně se jich ale nebojte. 

Kromě klasických bílých pusinek mě lákalo vyzkoušet barevnou verzi. A docela jsem si vyhrála. Nechala jsem se inspirovat kvetoucí jarní přírodou a na dobarvení jsem si vybrala růžovou a fialkovou barvu. Pusinky můžete použít na ozdobu koláčů nebo je mlsat jen tak samostatně. Ještě si budu muset rozšířit sbírku špiček, které dodají sněhovým pusinkám kouzlo a rozmanitost. Pusinky uchovávejte v uzavřené dóze, nenasají vlhkost a vydrží křupavé několik dní.


JARNÍ SNĚHOVÉ PUSINKY

Ingredience

3 studené vaječné bílky (asi 110 g)
220 g krupicového cukru
gelové potravinářské barvivo (růžové, fialové)

Postup

Troubu si předehřejeme na 200°C. Plech vyložíme pečícím papírem a rovnoměrně na něj rozprostřeme cukr. Necháme ohřívat 7 minut.

V robotu začneme šlehat bílky na nejnižší stupeň. Po 3 minutách zvýšíme rychlost na polovinu a po dalších 3 minutách přepneme mixer na nejvyšší rychlost. 

Cukr vyndáme z trouby a teplotu snížíme na 100°C. Po lžičkách přidáváme cukr do sněhu a mixujeme vždy minimálně 10 sekund, aby se cukr stihl úplně rozpustit. Jakmile do bílků zašleháme všechen cukr, mixujeme dalších 5 – 10 minut. Sníh by měl být úplně tuhý.

Poté si připravíme zdobící špičku. Vložíme je do cukrářského sáčku a odstřihneme jeho špičku. Sáček si přehneme přes skleničku a pomocí párátka naneseme 5 – 6 čar střídavě růžovým a fialovým barvivem na sáček ke špičce. Naplníme sněhem a vytlačujeme pusinky. Necháme mezi nimi trochu mezeru, aby se nepřilepily.

Vložíme do trouby a při 100°C pečeme 35 minut (podle trouby a podle velikosti pusinek). Poté troubu vypneme, ale trouby v žádném případě neotvíráme. Pusinky necháme ještě dosušit dalších 15 – 30 minut. Poté můžeme dvířka trouby otevřít. Rozhodně s otevíráním trouby nespěchejte a raději si svoji troubu vyzkoušejte.






2 komentáře

Ahoj,
jsem moc ráda, že jste se zastavili. Děkuji za všechny komentáře a připomínky.

Alča

Co je nového na instagramu

© Mon cafe blog. Design by FCD.