ČOKOLÁDOVÁ QUINOA S PEČENÝMI ŠVESTKAMI

24. září 2017


Quinou jsem prozatím zkoušela jen jako přílohu k hlavním jídlům nebo do salátů. Pochází z merlíku čilského a je to jedna z nejstarších obilovin světa. Obsahuje velké množství bílkovin a výživných látek. Dalšími plusy je vysoký podíl hořčíku, vitamínu B2, vlákniny, železa, vápníku, fosforu atd. Navíc neobsahuje lepek, takže je vhodná pro osoby alergické na lepek.

Už víckrát jsem si plánovala, že ji vyzkouším i na sladko,  jako kaši, ale nakonec jsem vždycky sáhla po něčem jiném. Zabere totiž trošku víc času, minimálně pokud si chcete dopřát kaši ještě teplou. Ale myslím, že právě pro upršená podzimní rána je tahle kaše ideální. Horká čokoláda, sladké teplé švestky vonící badyánem a skořicí... myslím, že je to moje nová oblíbená kombinace pro pomalé ráno.












ČOKOLÁDOVÁ QUINOA S PEČENÝMI ŠVESTKAMI

Ingredience:

½ hrnku quinoi (hrnek o objemu 250 ml)
1 hrnek mandlového mléka
2 lžíce kakaa
2 lžíce medu

1 hrnek vypeckovaných švestek
1 lžíce medu
1 lžička skořice
špetka mletého badyánu

Postup:

Troubu i předehřejeme na 180°. Do malého pekáčku si nachystáme pečící papír. Rozložíme na něj vypeckované a na poloviny nakrájené švestky. Zakapeme medem, posypeme skořicí a mletým badyánem. Dáme péct na 20 – 30 minut.

Poté si připravíme quinou. Quinoa při vaření nabývá na objemu, proto je potřeba dávat pozor na odměřování porcí. Do menšího kastrůlku dáme ohřát mléko, přidáme med a kakao. Quinou propereme ve studené vodě, tu scedíme a quinou dáme do mléka. Že je hotová poznáme podle toho, že trochu zprůsvitní a na zrníčkách je vidět struktura klíčku. Vaříme cca 15 minut. Pravidelně mícháme, aby nám tekutina neutíkala.

Hotovou quinou rozdělíme do misek a poklademe horkými pečenými švestkami.











1 komentář

Ahoj,
jsem moc ráda, že jste se zastavili. Děkuji za všechny komentáře a připomínky.

Alča

Co je nového na instagramu

© Mon cafe blog. Design by FCD.