KYNUTÉ ROHLÍČKY S MÁKEM

9. října 2016


U tohoto receptu nebudu psát, jak miluju makové buchty a koláče. Nemiluju. Jsem na mák alergická a v životě by mě nenapadlo, že budu makové buchty péct. Jediným pečivem, kde mák snesu jsou loupáčky a makové bulky. Ale protože jsme doma dostali v týdnu velké zásoby máku a rodina má makové buchty ráda, "obětovala" jsem se a rozhodla jsem se jim něco s mákem upéct. Pečení bylo pro mě tentokrát dost divné. Když totiž připravuji krémy nebo náplně, většinou ochutnávám, jestli jsou dost sladké, jestli není potřeba ještě něco přidat. Ale tentokrát jsem nemohla a musela jsem si skutečně hlídat, abych neolízla vařečku nebo lžičku při přípravě makové náplně. Takže mák mlel táta a náplň ochutnával brácha. Ani nemůžu posoudit, jestli se mi rohlíčky povedly. Teda vlastně můžu... Podle rychlosti s jakou mizely z plechu, protože nestihly ani pořádně vychladnout :-) 


KYNUTÉ ROHLÍČKY S MÁKEM

Ingredience:

Těsto:
150 g změklého másla
90 g třtinového cukru + 2 lžíce na kvásek
1/2 lžičky soli
500 ml mléka
50 g kvasnic
820 g špaldové mouky

Maková náplň:
150 ml mléka
10 lžic máku
1 lžíce povidel
1 lžička rumu

1 lehce rozšlehané vejce


Postup:

Nejprve si zaděláme kvásek na těsto. Na středním plameni ohřejeme mléko a přidáme cukr. Jakmile je vlažné a cukr rozpuštěný, rozdrobíme do něj kvasnice a necháme vzejít kvásek.

V míse smícháme máslo, cukr a sůl a vyšleháme. Do směsi pak nalijeme kvásek a postupně přimícháváme mouku. Zpracujeme do mírně lepivého těsta. Těsto by se mělo trošku lepit na prsty. Těsto přendáme do čisté mísy, zaprášíme trochou mouky, přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě kynout cca 60 minut.

Mezitím si připravíme náplň. Mléko dáme vařit. Jakmile začne bublat, přidáme mák a připravíme hustou kaši (případně přidáme několik lžic máku). Vmícháme povidla a rum. Necháme vychladnout.

Když je těsto vykynuté, rozdělíme jej na dvě části. Z první části vyválíme obdélník, které rozdělíme na poloviny (na další obdélník). Náplň si rozdělíme na čtyři části a naneseme je na těsto. Z obdélníků pak vykrajujeme trojúhelníky, které pak smotáme do rohlíčků. Rohlíčky motáme od širší části ke špičce. Přenášíme na plech vyložený pečícím papírem a trochu je ohneme do rohlíčků. Stejně postupujeme i s dalšími částmi těsta.

Na plechu je pak nechejte kynout ještě asi půl hodiny. Mezitím si předehřejte troubu na 250°C. Potřete vajíčkem a dejte péct do trouby na cca 10 minut. Nechte vychladnout na plechu a případně lehce pocukrujte moučkovým cukrem.


2 komentáře

  1. Jenom z těch fotek si troufám, říct, že se povedly úžasně :) Já mám tedy mák docela ráda a proto ráda vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bylo to fakt divné je neochutnat :-) Ale všichni tvrdili, že jim chutnali. Tak snad nekecali :-)

      Vymazat

Ahoj,
jsem moc ráda, že jste se zastavili. Děkuji za všechny komentáře a připomínky.

Alča

Co je nového na instagramu

© Mon cafe blog. Design by FCD.