Linecké patří mezi moje nejoblíbenější vánoční cukroví ... a nejen vánoční. Mohla bych ho jíst kdykoliv. U nás doma prostě patří mezi stálice a není myslitelné, aby se na Vánoce neupeklo. A po Vánocích zjistím, že jsem jej většinou snědla sama.
Kromě tradičních druhů, které pečeme každoročně, se snažíme s maminkou vždy vyzkoušet něco nového. Letos jsem spojila tradiční s novým. Z Bretaně jsem si přivezla krém ze slaného karamelu. Naštěstí jsem jej nestihla spotřebovat na palačinky a tak jsem se nechala zlákat myšlenkou, že chuť jemně sladkého lineckého a sladkoslaného karamelu by mohla být až hříšně zajímavá. A taky že byla ... alespoň pro mě. Linecké je sice trochu sušší, než když se namaže marmeládou, ale mě to vůbec nevadí, protože moje chuťové buňky jsou v sedmém nebi, a musím se držet na uzdě, abych vše nespořádala najednou.
LINECKÉ KYTIČKY SE SLANÝM KARAMELEM
IngredienceLINECKÉ KYTIČKY SE SLANÝM KARAMELEM
(dávka vystačí na cca 4 velké plechy)
500 g hladké mouky
320 g másla pokojové teploty
160 g moučkového cukru
3 žloutky
několik kapek citronu
hladká mouka na podsypání
moučkový cukr na posypání
krém ze slaného karamelu (já jej mám sice z Francie, ale dá se koupit už i u nás, případně se dá udělat i doma ;-))
Postup
Poté si předehřejeme troubu na 170°C. a vyložíme si plechy pečIcím papírem. Těsto rozválíme na pomoučěné ploše, vykrajujeme kytičky a přenášíme na plech. Pečeme zhruba 10 minut nebo dokud cukroví nezačne na krajích lehce růžovět (nesmíme nechat v troubě příliš dlouho, protože linecké ještě dojde a ztmavne na plechu).
Jak je cukroví vychladlé, můžeme natírat slaným karamelem (pokud skladujeme skleničku v ledničce, necháme jej trochu povolit, aby se krém dobře roztíral). Nakonec pocukrujeme moučkovým cukrem.
Alčo, taky mám linecké moc ráda, jen ty děravé kytičky pocukruj už před nalepením a budeš mít výtvory hezčí,
OdpovědětVymazatjen vidím tvé fotky a mám na ně chuť.
pac Jiřina z N.