JABLEČNÝ CHLEBÍČEK SE SKOŘICOVOU DROBENKOU

19. září 2025


Mít sad, kde většinu stromů tvoří jabloně, znamená, že přemýšlím, co s nimi. Něco nasuším na zimu, ale většinu spotřebujeme na mošt a do koláčů.



Tentokrát jsem připravila  jogurtový chlebíček s jablky a ovesnou skořicovou drobenkou. Použít můžete chlebíčkovou formu, kdy bude vrstva těsta vyšší, ale klidně můžete využít i menší plech, pokud máte rádi nižší vrstvu těsta a hodně ovoce. A samozřejmě se opět jedná o velmi univerzální recept na těsto, kde místo jablek můžete využít jakékoli ovoce ze zahrádky.




JABLEČNÝ CHLEBÍČEK SE SKOŘICOVOU DROBENKOU



INGREDIENCE



TĚSTO


1,5 hrnku polohrubé mouky

150 g řeckého jogurtu

3/4 hrnku oleje

1/2 hrnku třtinového cukru

2 vejce

1 špetka soli

1 lžička prášku do pečiva



DROBENKA


50 g studeného másla

50 g třtinového cukru

30 g jemných ovesných vloček

20 g polohrubé mouky

¼ lžičky skořice



4-6 větších jablek

2 lžíce rozinek

2 lžíce třtinového cukru

1 lžička skořice

½ lžičky vanilkového extraktu

1 lžíce másla



POSTUP


1. Na drobenku smícháme máslo s cukrem, vločkami, moukou a skořicí a prsty vypracujeme sypkou směs. Odložíme do lednice a necháme zpevnit.


2. Jablka omyjeme, rozpůlíme, vykrojíme jádřince. Slupku oloupeme podle chuti a nakrájíme na menší kostky. Na pánvi rozehřejeme máslo, vložíme jablka, rozinky, přidáme vanilkový extrakt a posypeme cukrem a skořicí. Mícháme, dokud jablka trochu nezměknou. Ale dáváme pozor, abychom je nerozvařili.


3. Formu na chlebíček si vyložíme pečicím papírem nebo vymažeme máslem a vysypeme moukou.


4. Troubu předehřejeme na 180 °C.


5. Na těsto si prošleháme vejce s olejem (není potřeba vyšlehávat do pěny). Následně do směsi přidáme jogurt, cukr a sůl. Vmícháme mouku s práškem do pečiva. Připravíme hutnější těsto.


6. Nakonec opatrně vmícháme 1/3 jablečné směsi.


7. Těsto rozetřeme do formy na chlebíček, urovnáme a posypeme zbylou směsí jablek.


8. Nakonec posypeme drobenkou a pečeme cca 60–90 minut (doba pečení se může lišit podle velikosti formy a výšky těsta). Propečení těsta vyzkoušíme pomocí špejle. Pokud bude špejle po vytažení suchá, je chlebíček upečený.


9. Vyndáme z trouby, necháme chvíli vychladnout a poté pomocí pečicího papíru vyndáme z formy a necháme vychladnout na mřížce.










APPLE LOAF WITH OAT CINNAMON CRUMBS 


Having an orchard where most of the trees are apple trees means I think about what to do with them. I dry some for the winter, but most of it is used for cider and pies.


This time I made a yogurt loaf with apples and oat cinnamon crumbs. You can use a loaf pan, where the dough layer will be higher, but you can also use a smaller baking sheet if you like a lower dough layer and lots of fruit. And of course, this is again a very versatile recipe for the batter, where instead of apples you can use any fruit from the garden.



INGREDIENTS 



BATTER


1.5 cups of all-purpose flour 

150 g Greek yogurt 

3/4 cup of oil (sunflower, rapeseed)

1/2 cup of cane sugar 

2 eggs 

1 pinch of salt 

1 teaspoon of baking powder



CRUMBS


50 g cold butter

50 g cane sugar 

30 g fine rolled oats 

20 g semi-coarse flour 

¼ tsp cinnamon



4-6 large apples 

2 tablespoons of raisins 

2 tablespoons of cane sugar 

1 teaspoon of cinnamon 

½ teaspoon of vanilla extract 

1 tablespoon of butter



INSTRUCTIONS



1. Mix the butter with sugar, flakes, flour and cinnamon until crumbly and work with your fingers into a loose mixture. Place it in the fridge and let it set. 


2. Wash the apples, cut them in half, remove the cores. Peel the skin if desired and cut into smaller cubes. Heat the butter in a pan, add the apples, raisins, add vanilla extract and sprinkle with sugar and cinnamon. Stir until the apples soften a little. But be careful not to overcook them. 


3.  Line a loaf tin with baking paper or grease it with butter and sprinkle with flour. 


4. Preheat the oven to 180 °C. 


5. Beat the eggs with oil for the batter (no need to beat until foamy). Then add yogurt, sugar and salt to the mixture. Mix in the flour with baking powder. Prepare a thicker batter. 


6. Finally, carefully mix in 1/3 of the apple mixture. 


7. Spread the batter into the loaf tin and sprinkle with the remaining apple mixture.


8. Finally, sprinkle with crumbs and bake for about 60–90 minutes (baking time may vary depending on the size of the tin and the height of the batter). Test the batter with a skewer. If the skewer comes out dry, the loaf is done. 


9. Remove from the oven, let it cool for a while, then remove it from the tin using the baking paper and let it cool on a wire rack.








Okomentovat

Ahoj,
jsem moc ráda, že jste se zastavili. Děkuji za všechny komentáře a připomínky.

Alča

Co je nového na instagramu

© Mon cafe blog. Design by FCD.