CANTUCCINI S KANDOVANOU POMERANČOVOU KŮROU

12. února 2025

 


Protože jsem sušenkový typ, sušenky jakéhokoli druhu jsou u nás vždy hned pryč. Tentokrát jsem se pustila do italských tvrdých sušenek, které jsou známé pod názvem cantucci (čti kantuči) nebo cantuccini (čti kantučíny) – rozdíl je ve velikosti po nařezání.


Sušenky patří k těm tvrdším druhům (především, když do nich přidáte třeba mandle). Mě to nevadí, ale můžete se inspirovat Itálií a namáčet si je do kávy, čaje nebo do dezertního vína. 


Tentokrát jsem mandle vyměnila za kandovanou pomerančovou kůru. Její nahořklá chuť dodá sušenkám zase trochu jiný šmrnc.



CANTUCCINI S KANDOVANOU POMERANČOVOU KŮROU



INGREDIENCE


(cca 40–50 ks)


440 g hladké mouky

1 lžička prášku do pečiva

200 g pískového cukru

větší špetka soli

4 vejce

1 lžíce pomerančové šťávy

50 g másla

150 g kandované pomerančové kůry nakrájené na kousky



POSTUP


Troubu předehřejeme na 170°C.


Smícháme mouku s cukrem, solí a práškem do pečiva. Uprostřed směsi vytvořte důlek a přidejte vejce, pomerančovou šťávu a máslo nakrájené na kostky. Vypracujeme hutnější těsto a vytvoříme bochánek. Zabalíme do potravinové folie a dáme na 60 minut do ledničky.


Jakmile bude těsto odležené, zapracujeme nakrájenou kandovanou kůru.


Plech vyložíme pečicím papírem. Těsto rozdělíme na 5 válečků o průměru asi 3–4 cm a položte je na plech. Lehce je zploštíme. Pečeme 25–30 minut.


Po upečení vyndáme z trouby a necháme 10 minut vychladnout. Teplotu v troubě snížíme na 140°C.


Válečky nakrájíme na cca 1 – 1,5 cm široké plátky. Ty rozložíme na plech a vložíme zpět do trouby, kde je na 140 °C sušíme dalších 20–25 minut.


Vyndáme z trouby a necháme vychladnout na mřížce. Sušenky uchováváme v uzavíratelné nádobě, kde se ještě rozleží. Nejlepší jsou několik dní odležené.










CANTUCCINI WITH CANDIED ORANGE PEEL



Because I'm a cookie lover, cookies of any kind are always out of stock in our house. This time I tried Italian cookies, which are known as cantucci (read kantuči) or cantuccini (read kantučíny) - the difference is in the size after cutting.


Cookies are one of the harder types (especially if you add almonds to them). I don't mind it, but you can take inspiration from Italy and dip them in coffee, tea or dessert wine.


This time I replaced the almonds with candied orange peel. Its bitter taste will give the cookies a slightly different twist.



INGREDIENTS

(about 40–50 pcs)


440 g all-purpose flour

1 tsp baking powder

200 g sugar

a large pinch of salt

4 eggs

1 tbsp orange juice

50 g butter

150 g candied orange peel, cut into pieces



INSTRUCTIONS


Preheat the oven to 170°C.


Mix the flour with sugar, salt and baking powder. Make a hole in the middle of the mixture and add the egg, orange juice and butter cut into cubes. Make a thicker dough and form a loaf. Wrap in plastic foil and put in the fridge for 60 minutes.


Once the dough has rested, add the chopped candied peel.


Line a baking tray with baking paper. Divide the dough into 5 rolls with a diameter of about 3–4 cm and place them on the tray. Flatten them slightly. Bake for 25–30 minutes.


After baking, remove from the oven and let cool for 10 minutes. Reduce the oven temperature to 140°C.


Cut the rolls into slices about 1–1.5 cm wide. Spread them out on a baking sheet and put them back in the oven, dry them at 140 °C for another 20–25 minutes.


Remove from the oven and let them cool on a wire rack. Store the cookies in a sealable container. They are best when they have been sitting for a few days.






Okomentovat

Ahoj,
jsem moc ráda, že jste se zastavili. Děkuji za všechny komentáře a připomínky.

Alča

Co je nového na instagramu

© Mon cafe blog. Design by FCD.