Zřejmě nikdy nepeču ořechové rohlíčky tak často jako na podzim a v zimě. Mívali jsme vždy spoustu ořechů u babičky na zahradě a tak je bylo nutné zpracovat. Něco se nechalo na Vánoce do cukroví, ale ze zbytku jsme pekli buchty. Podzimní období mám tak spjaté s ořechovými buchtami a koláči.
Tyto ořechové rohlíčky patří k našim oblíbeným. Jsou bez kynutí, po upečení křupavé. A stejně jako jsou rychle upečené, tak stejně rychle zmizí. Někdy nestačí ani pořádně vychladnout.
Kromě klasických ořechů můžete použít pekanové nebo lískové ořechy, ale také tvaroh nebo povidla. Těsto je chuťově neutrální, takže budou skvělé s každou náplní.
OŘECHOVÉ ROHLÍČKY
INGREDIENCE
Cca 20–24 ks (podle velikosti)
TĚSTO
400 g hladké mouky
150 g zakysané smetany
250 g másla pokojové teploty
špetka soli
NÁPLŇ
300 g mletých ořechů (vlašských, pekanových, lískových podle chuti)
130 g moučkového cukru
4 lžíce mléka
2 lžíce rumu
1 vejce
POSTUP
1. Nejprve zpracujeme těsto – smícháme hladkou mouku, zakysanou smetanu, máslo pokojové teploty a špetku soli. Vypracujeme hladké těsto, které vytvarujeme do bochánku, zabalíme do potravinářské fólie a necháme 1-2 hodiny odpočívat v lednici.
2. Mezitím si připravíme ořechovou náplň. Do kastrůlku nalijeme mléko a rum a na středním ohni zahříváme. Jakmile je směs vlažná, přidáme mleté ořechy a moučkový cukr a za stálého míchání krátce svaříme (cca 2 minuty). Necháme vychladnout.
3. Troubu předehřejeme na 180°C.
4. Těsto následně rozdělíme na dva díly a z každého vyválíme na pomoučeném vále kruh. Kruh rozkrájíme na 8 trojúhelníčků. Do širší části dáme pomocí lžičky náplň (můžeme ji vytvarovat do válečku) a zarolujeme do rohlíčku. Rohlíčky vytvarujeme do podkovy a přendáme na plech vyložený pečicím papírem.
5. Na plechu potřeme rozšlehaným vejcem.
6. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme 25 minut (podle velikosti rohlíčků – pokud budou větší, je nutné dobu pečení prodloužit).
7. Vyndáme z trouby, pocukrujeme moučkovým cukrem a necháme vychladnout.
VYTISKNOUT RECEPT
WALNUT CRESCENTS
Apparently I never bake walnut crescents as often as I do in the fall and winter. We always had a lot of nuts in my grandmother's garden, so it was necessary to process them. Some was left for Christmas cookies, but we baked pies from the rest. I associate the autumn season with walnut pies and cakes.
These walnut crescents are one of our favorites. They are unleavened, crispy after baking. And just as quickly as they are baked, they disappear just as quickly.
In addition to walnuts, you can use pecans or hazelnuts, but also quark cheese or jam. The crust is taste neutral, so they will be great with any filling.
INGREDIENTS
Makes 20–24 pcs (depends on the size)
DOUGH
400 g plain flour
150 g sour cream
250 g butter at room temperature
a pinch of salt
FILLING
300 g ground nuts (walnuts, pecans, hazelnuts to taste)
130 g powdered sugar
4 tablespoons of milk
2 tablespoons of rum
1 egg
INSTRUCTIONS
1. Start with the dough – mix plain flour, sour cream, butter at room temperature and a pinch of salt. Make a smooth dough, shape it into a bun, wrap it in the film and let it rest in the fridge for 1-2 hours.
2. In the meantime, prepare the walnut filling. Pour milk and rum into a saucepan and heat over medium heat. As soon as the mixture is lukewarm, add the ground nuts and powdered sugar and boil briefly while stirring constantly (for about 2 minutes). Let cool.
3. Preheat the oven to 180°C.
4. Next, divide the dough into two parts and roll each into a circle on a floured surface. Cut the circle into 8 triangles. Use a spoon to put the filling in the wider part (it can be shaped into a roll) and roll it. Shape the rolls into a crescent shape and transfer to a baking sheet lined with baking paper.
5. Brush the crescents with beaten egg.
6. Place in the preheated oven and bake for 25 minutes (depending on the size of the crescents - if they are larger, the baking time must be extended).
7. Remove from the oven, sprinkle with powdered sugar and leave to cool.
PRINT THE RECIPE.
Okomentovat
Ahoj,
jsem moc ráda, že jste se zastavili. Děkuji za všechny komentáře a připomínky.
Alča