TVAROHOVÁ BÁBOVKA A LA ŠTOLA S CITRONOVOU POLEVOU

18. prosince 2023



Pokud si chcete odpočinout od cukroví, ale přesto upéct něco vánočního, vyzkoušejte tuto tvarohovou bábovku à la štolu. A pokud ne bábovku, můžete z tohoto těsta upéct rychlou štolu.

Bábovku můžete jen tak pocukrovat anebo ji přelít citronovou polevou.



TVAROHOVÁ BÁBOVKA A LA ŠTOLA S CITRONOVOU POLEVOU



SUROVINY


(vyjdou spíš do menší formy na bábovku nebo na 2 menší štoly)



BÁBOVKA



500 g hladké mouky

1 prášek do pečiva s vinným kamenem

2 lžičky vanilkové pasty

150 g cukru krupice

150 g měkkého másla

nastrouhaná kůra z 1 citrónu

špetka soli

2 vejce

250 g měkkého tvarohu, polotučného (ve vaničce)

50 g kandovaného ovoce

hrst rozinek

hrst sušených brusinek



CITRONOVOÁ POLEVA



5 lžic moučkového cukru

1 lžíce horké vody

1/2 lžíce citronové šťávy




POSTUP


1) Na těsto si vyšleháme máslo s cukrem do světlé barvy. Přidáme prosetou mouku, prášek do pečiva, vanilkovou pastu, kůru z citronu, sůl, vejce a tvaroh. Vypracujeme hladké nelepivé těsto (případně přidáme ještě trochu mouky).


2) Rozválíme na větší silnější obdélník, posypeme kandovaným a sušeným ovocem. Rukama znovu propracujeme a necháme 30 minut odležet.


3) Troubu předehřejeme na 170°C.


4) Formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Vložíme těsto, trochu přimáčkneme do formy, abychom natvarovali formu. Vložíme do trouby a pečeme 60 - 70 minut - doba pečení bude záležet na formě a hloubce těsta.


5) Upečení vyzkoušíme špejlí. Vyndáme, necháme vychladnout cca 10 minut, vyklopíme z formy a necháme zcela vychladnout.


6) Přelijeme citronovou polevou - moučkový cukr zalijeme citronovou šťávou a po troškách přidáme vodu a vytvoříme tekutou hustší polevu.



Pokud budete péct štolu…


7) V případě štol těsto rozdělíme na poloviny a z každé vyválíme silnější plát, posypeme kandovaným a sušeným ovocem. Rukama znovu propracujeme a necháme 30 minut odležet. Z těsta vyválíme znova na obdélník (2 cm vysoký). Štolu vytvarujeme přeložením okrajů proti sobě a podélnou stranou ještě přehneme na polovinu. Přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Vložíme do trouby a pečeme cca 60 minut.


8) Po upečení potřeme teplou štolu rozpuštěným máslem a posypeme silnější vrstvou moučkového cukru. Není potřeba balit do alobalu a nechávat uležet, můžete jíst hned.


Recept k vytištění najdete zde.














Okomentovat

Ahoj,
jsem moc ráda, že jste se zastavili. Děkuji za všechny komentáře a připomínky.

Alča

Co je nového na instagramu

© Mon cafe blog. Design by FCD.