Pokud si chcete odpočinout od cukroví, ale přesto upéct něco vánočního, vyzkoušejte tuto tvarohovou bábovku à la štolu. A pokud ne bábovku, můžete z tohoto těsta upéct rychlou štolu.
Bábovku můžete jen tak pocukrovat anebo ji přelít citronovou polevou.
TVAROHOVÁ BÁBOVKA A LA ŠTOLA S CITRONOVOU POLEVOU
SUROVINY
(vyjdou spíš do menší formy na bábovku nebo na 2 menší štoly)
BÁBOVKA
500 g hladké mouky
1 prášek do pečiva s vinným kamenem
2 lžičky vanilkové pasty
150 g cukru krupice
150 g měkkého másla
nastrouhaná kůra z 1 citrónu
špetka soli
2 vejce
250 g měkkého tvarohu, polotučného (ve vaničce)
50 g kandovaného ovoce
hrst rozinek
hrst sušených brusinek
CITRONOVOÁ POLEVA
5 lžic moučkového cukru
1 lžíce horké vody
1/2 lžíce citronové šťávy
POSTUP
1) Na těsto si vyšleháme máslo s cukrem do světlé barvy. Přidáme prosetou mouku, prášek do pečiva, vanilkovou pastu, kůru z citronu, sůl, vejce a tvaroh. Vypracujeme hladké nelepivé těsto (případně přidáme ještě trochu mouky).
2) Rozválíme na větší silnější obdélník, posypeme kandovaným a sušeným ovocem. Rukama znovu propracujeme a necháme 30 minut odležet.
3) Troubu předehřejeme na 170°C.
4) Formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Vložíme těsto, trochu přimáčkneme do formy, abychom natvarovali formu. Vložíme do trouby a pečeme 60 - 70 minut - doba pečení bude záležet na formě a hloubce těsta.
5) Upečení vyzkoušíme špejlí. Vyndáme, necháme vychladnout cca 10 minut, vyklopíme z formy a necháme zcela vychladnout.
6) Přelijeme citronovou polevou - moučkový cukr zalijeme citronovou šťávou a po troškách přidáme vodu a vytvoříme tekutou hustší polevu.
Pokud budete péct štolu…
7) V případě štol těsto rozdělíme na poloviny a z každé vyválíme silnější plát, posypeme kandovaným a sušeným ovocem. Rukama znovu propracujeme a necháme 30 minut odležet. Z těsta vyválíme znova na obdélník (2 cm vysoký). Štolu vytvarujeme přeložením okrajů proti sobě a podélnou stranou ještě přehneme na polovinu. Přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Vložíme do trouby a pečeme cca 60 minut.
8) Po upečení potřeme teplou štolu rozpuštěným máslem a posypeme silnější vrstvou moučkového cukru. Není potřeba balit do alobalu a nechávat uležet, můžete jíst hned.
Recept k vytištění najdete zde.
Okomentovat
Ahoj,
jsem moc ráda, že jste se zastavili. Děkuji za všechny komentáře a připomínky.
Alča