KIR ROYAL

3. července 2022

 

Na blogu nemám moc receptů na nápoje. Ale tuto inspiraci sem dát prostě musím. Je to takové lehké a osvěžující (nejen) letní pití, se kterým se vždy přenesu do mé milované Francie.


Nápoj Kir je vlastně trochu koktejlem, který tvoří likér z černého rybízu (crème de cassis) a suché bílé víno. Pokud si jej budete chtít dopřát přímo ve Francii, tak jej najdete především v Burgundsku, odkud pochází. Na svědomí jej má kněz, válečný hrdina a starosta města Dijon, kanovník Felix Kir, a právě po něm nese jeho jméno. V ostatních částech Francie se s ním už tak často, až na výjimky, nesetkáte. 



Kir se míchá v poměru 1 díl likéru a 10 dílů vína. Likér z černého rybízu můžete nahradit likérem z broskví nebo třeba moruší. Všechny varianty jsou vynikající.



A jestli si chcete základní recept ještě trochu vylepšit (stejně jako já), pak si dopřejte kir royal, tedy „královský kir“. Víno je nahrazeno sektem, samozřejmě v případě Francie je ideální šampaňské. Ale klidně použijte jakékoli suché šumivé víno 😊.



KIR ROYAL


INGREDIENCE

(1 porce)



0,25 ml likéru z černého rybízu (crème de cassis)

15 cl sektu

ostružina na dozdobení



sklenice na sekt



POSTUP


Sklenice na sekt vychladíme.


Do vychlazené sklenice nalijeme nejprve likér. Poté začneme nalévat pozvolna sekt, aby se promíchal se sirupem. Nejlepší je dolévat jej až před přípitkem, aby bublinky nevyprchaly.


Dozdobíme ostružinou.


Recept si můžete stáhnout zde.






KIR ROYAL


I don't have many drink recipes on the blog. But I just have to share this inspiration here with you. It is such a light and refreshing (not only) summer drink that always transports me to my beloved France.


The Kir drink is a bit of a cocktail consisting of blackcurrant liqueur (crème de cassis) and dry white wine. If you want to enjoy it directly in France, you will find it mainly in Burgundy, where it comes from. It is the the priest, war hero and mayor of the city of Dijon, Canon Felix Kir, who invented it and so the drink is named after him. In other parts of France, you will not meet it so often, but there are exceptions.



Kir is mixed in a ratio of 1 part liquor to 10 parts wine. You can replace blackcurrant liqueur with peach or mulberry liqueur. All variants are excellent.



And if you want to improve the basic recipe a little more (like me), then enjoy a kir royal. Wine is replaced by sparkling wine, of course in case of France the Champagne is the best. But feel free to use any dry sparkling wine.



INGREDIENTS

(makes 1 glass)



0.25 ml blackcurrant liqueur (crème de cassis)

15 cl of sparkling wine

blackberry for decoration



Champagne glass




INSTRUCTIONS


Chill the Champagne glasses. 


Pour the liqueur into the chilled glass first. After that, start pouring the sparkling wine slowly so that it mixes with the liqueur. It is best to top it up before the toast so that the bubbles do not evaporate.


Garnish with blackberries.


You can download the recipe here.









3 komentáře

  1. Alčo, ty umíš tedy svými dokonalými fotkami nalákat ! Hned bych natáhla jen ruku a Kir Royal ochutnala :-)
    Vůbec by mi nevadilo, že jsem v práci ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. Ty fotky jsou naprosto perfektní. Vypadá to moc obře. Hned bych skleničku ochutnala :-) . Určitě si to taky zkusím připravit. Mám doma kvalitní víno, které si objednávám z https://www.dousekvina.cz/ , tak nevím, jestli ho na míchání není škoda? Jestli nekoupit spíš nějaké obyčejnější. Budu to muset ještě nějak promyslet :-) .

    OdpovědětVymazat

Ahoj,
jsem moc ráda, že jste se zastavili. Děkuji za všechny komentáře a připomínky.

Alča

Co je nového na instagramu

© Mon cafe blog. Design by FCD.