Clafoutis je skvělou (nejen) letní záležitostí. Dezert původem francouzský tvoří palačinkové těsto, nečekejte tedy tradiční sušší bublaninu. V tom pravém nefalšovaném clafoutis musí být spoustu nevypeckovaných třešní. Nicméně si ale myslím, že je to velká škoda - ne tedy, že tam je spoustu třešní, ale péct jej pouze v období, kdy třešně rostou. Stejně vynikající je totiž i s jiným letním ovocem - rebarborou (tuto verzi najdete na blogu) nebo s borůvkami. A právě na borůvkovou variantu najdete recept v tomto příspěvku.
A zaručuju vám, že stejně tak, jako jej budete mít rychle upečený, bude i bleskurychle snězený.
BORŮVKOVÝ CLAFOUTIS
INGREDIENCE
500 g borůvek (mražených nebo čerstvých)
2 lžíce třtinového cukru
1 vanilkový lusk
120 g hladké mouky
80 g krupicového cukru
2 vejce
2 žloutky
200 ml smetany ke šlehání
100 ml mléka
máslo na vymazání formy
POSTUP
Troubu předehřejeme na 190 °C. (budeme péct zprudka, aby se povrch zkaramelizoval).
Borůvky necháme rozmrazit nebo je omyjeme a necháme okapat. Zapékací formu vymažeme máslem. Borůvky zasypeme 2 lžícemi cukru.
Mouku smícháme s cukrem, zrníčky z vanilkového lusku, vejci, žloutky, smetanou, mlékem a vyšleháme hladké těsto. Směsí přelijeme borůvky a vložíme do trouby.
Pečeme 30 – 40 minut (záleží na formě a na výšce těsta) – při pečení neotvíráme troubu, aby těsto nespadlo. Clafoutis by měl být zkaramelizovaný a nadýchaný. Při podávání jej můžeme lehce poprášit moučkovým cukrem.
Okomentovat
Ahoj,
jsem moc ráda, že jste se zastavili. Děkuji za všechny komentáře a připomínky.
Alča