ŠVESTKOVÉ MOTANCE S KARDAMOMEM A POSYPKOU

20. září 2020




Oficiálně máme poslední letní víkend. Nicméně babí léto vychází zatím opravdu skvostně. Cítit je to i v kuchyni, postupně přecházím na podzimní chutě. V kuchyni při pečení začíná čím dál víc vonět skořice, perníkové nebo dýňové koření. 


Po pár týdnech jsem trávila doma celý víkend a tak jsem měla možnost zase něco upéct. Na zahradě jsem otrhala i poslední švestky, které nepřišly do povidel. Bylo jasné, že bude i nějaký koláč, a bylo jasné, že bude kynutý. Nakonec jsem zkombinovala dohromady recept na motance a klasické koláče. Z motanců jsem použila těsto a náplň a z koláčů zase drobenku a švestky. A výsledkem jsou šťavnaté motance.



ŠVESTKOVÉ MOTANCE S KARDAMOMEM A POSYPKOU


INGREDIENCE

(cca 20 kousků)



MOTANCE

150 g změklého másla

90 g cukru písek + 2 lžíce na kvásek

1/2 lžičky soli

500 ml mléka

50 g čerstvých kvasnic

820 g hladké mouky



KARDAMOMOVÁ NÁPLŇ

100 g změklého másla

4 lžíce mletého kardamomu

90 g cukru písek

vejce na potření

švestky



POSYPKA

60 g hladké mouky

60 g cukru písek

50 g studeného másla



POSTUP


Nejprve si připravíme kvásek - do vlažného mléka rozdrobíme kvasnice a necháme vzejít kvásek.



Máslo vyšleháme s cukrem. Do mísy prosejeme mouku a sůl. Poté přimícháme postupně kvásek a umícháme hladké těsto. Vyklopíme na pomoučený vál a rukama ještě chvíli prohněteme. Z těsta vytvoříme bochánek, přendáme do mísy, zaprášíme trochou mouky a přikryjeme čistou utěrkou. Necháme kynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem (cca 60 - 90 minut).



Mezitím si připravíme kardamomovou náplň. V kastrůlku rozpustíme máslo, přidáme cukr a kardamom. Vše promícháme do hladké směsi. Odstavíme z plotny. Necháme vystydnout.



Jakmile je těsto vykynuté, přendáme jej na pomoučenou plochu. Rozdělíme si ho na 2 části. Z každé vyválíme plát o velikosti 40 x 40 cm a rozetřeme na něj polovinu náplně. Těsto přeložíme na polovinu. Ještě trochu rozválíme a nakrájíme na zhruba 3 cm silné proužky. Každý proužek stočíme, aby vznikl šnek. Položíme na plech vyložený pečicím papírem. Přikryjeme utěrkou a necháme ještě dalších 30 minut kynout. 



Stejně postupujeme i s druhou polovinou těsta. 



Švestky omyjeme, rozpůlíme a odstraníme pecku. 



Na posypku smícháme mouku, cukr a máslo a prsty vypracujeme drobenku.



Do každého motance vmáčkneme 2 poloviny švestky. Před vložením do trouby potřeme motance rozšlehaným vejcem a posypeme posypkou.



Troubu předehřejeme na 180 °C. Pečeme asi 15 - 20 minut. Jakmile začne povrch zlátnout, vytáhneme z trouby a necháme vychladnout.















Okomentovat

Ahoj,
jsem moc ráda, že jste se zastavili. Děkuji za všechny komentáře a připomínky.

Alča

Co je nového na instagramu

© Mon cafe blog. Design by FCD.