CRUMBLE S BROSKVEMI A MALINAMI

21. července 2020


O víkendu jsem dostala první broskve od sousedky. Půl dne jsem přemýšlela, co s nima. Na jídlo jich bylo hodně, na zavařování zase málo. Nakonec to vyhrál crumble. V poslední době nemám totiž vůbec potřebu péct nějaké složité koláče, dorty nebo zákusky, a sáhnu spíš po jednoduchých receptech. Ne, že by mě snad přemohla lenivost, ale spíš chci být venku v přírodě. Je totiž pravdou, že letošní způsob léta je poněkud rozmanitý a proměnlivý a pěkný dnů je třeba si užít.

Ale zpět k pečení. Crumble je snad ten nejrychlejší a nejšťavnatější koláč na světě. Jak by ne, když je to skoro samé ovoce a nahoře „jen“ posypka. A ovoce dávám většinou opravdu hodně. Broskve byly ještě krásně tvrdé a nebyly tak sladké a vyzrálé, doplnila jsem je malinami. Myslím, že se k sobě skvěle hodí a maliny zvýrazní chuť broskví. Místo klasické posypky jsem použila jemně pomleté ovesné vločky, které jsou po upečení krásně křupavé.

Když nevydržíte až crumble vystydne, nevadí. Jeho teplá i studená verze má něco do sebe. A s čím podávat? Na snídani a svačinku s jogurtem a jako dezert se zmrzlinou nebo s vanilkovou omáčkou. Anebo jen tak samostatně 😊. Prostě jak máte chuť.


CRUMBLE S BROSKVEMI A MALINAMI


INGREDIENCE

8 – 10 broskví
200 g malin
4 lžíce kokosového cukru
špetka vanilky
špetka mletého kardamomu
(1 lžíce kukuřičného škrobu)
máslo na vymazání formy

Posypka
150 g jemně mletých ovesných vloček
50 g jemně nasekaných mandlí
70 g změklého másla
70 g kokosového nebo třtinového cukru
špetka mletého kardamomu


POSTUP

Broskve omyjeme, rozkrojíme, odstraníme pecku a nakrájíme na menší kousky. Maliny omyjeme a přidáme k broskvím. Ovoce promícháme spolu s cukrem, vanilkou a kardamomem a necháme chvíli odstát. Šťávu nesléváme, aby ovoce zůstalo co nejšťavnatější, ale pokud by vám vadila nebo jí bylo hodně, přimíchejte do směsi 1 lžíci kukuřičného škrobu a dobře promíchejte.

Na posypku smíchejte vločky, mandle, cukr, kardamom a máslo a prsty vytvořte drobenku.

Troubu předehřejte na 180°C. Formu nebo menší formičky vymažte máslem. Rozprostřete vrstvu ovoce a přikryjte posypkou. Dejte péct na cca 20 minut. Jakmile posypka zezlátne a šťáva na okrajích probublává, je crumble hotový.

Vyndejte z trouby a nechte vystydnout.

Tip: Pokud je vrstva ovoce vyšší, doporučuju přidat do trouby ještě plech s pečícím papírem – může se stát, že vám vybublá šťáva a takto zamezíte jejímu připálení v troubě a jejímu čištění (papír stačí vyhodit 😊).












Okomentovat

Ahoj,
jsem moc ráda, že jste se zastavili. Děkuji za všechny komentáře a připomínky.

Alča

Co je nového na instagramu

© Mon cafe blog. Design by FCD.