O víkendu jsem dostala první
broskve od sousedky. Půl dne jsem přemýšlela, co s nima. Na jídlo jich
bylo hodně, na zavařování zase málo. Nakonec to vyhrál crumble. V poslední
době nemám totiž vůbec potřebu péct nějaké složité koláče, dorty nebo zákusky,
a sáhnu spíš po jednoduchých receptech. Ne, že by mě snad přemohla lenivost,
ale spíš chci být venku v přírodě. Je totiž pravdou, že letošní způsob
léta je poněkud rozmanitý a proměnlivý a pěkný dnů je třeba si užít.
Ale zpět k pečení. Crumble
je snad ten nejrychlejší a nejšťavnatější koláč na světě. Jak by ne, když je to
skoro samé ovoce a nahoře „jen“ posypka. A ovoce dávám většinou opravdu hodně.
Broskve byly ještě krásně tvrdé a nebyly tak sladké a vyzrálé, doplnila jsem je
malinami. Myslím, že se k sobě skvěle hodí a maliny zvýrazní chuť broskví.
Místo klasické posypky jsem použila jemně pomleté ovesné vločky, které jsou po
upečení krásně křupavé.
Když nevydržíte až crumble
vystydne, nevadí. Jeho teplá i studená verze má něco do sebe. A s čím
podávat? Na snídani a svačinku s jogurtem a jako dezert se zmrzlinou nebo
s vanilkovou omáčkou. Anebo jen tak samostatně 😊. Prostě jak máte chuť.
CRUMBLE S BROSKVEMI A MALINAMI
INGREDIENCE
8 – 10 broskví
200 g malin
4 lžíce kokosového cukru
špetka vanilky
špetka mletého kardamomu
(1 lžíce kukuřičného škrobu)
máslo na vymazání formy
Posypka
150 g jemně mletých ovesných vloček
50 g jemně nasekaných mandlí
70 g změklého másla
70 g kokosového nebo třtinového cukru
špetka mletého kardamomu
POSTUP
Broskve omyjeme, rozkrojíme,
odstraníme pecku a nakrájíme na menší kousky. Maliny omyjeme a přidáme
k broskvím. Ovoce promícháme spolu s cukrem, vanilkou a kardamomem a
necháme chvíli odstát. Šťávu nesléváme, aby ovoce zůstalo co nejšťavnatější,
ale pokud by vám vadila nebo jí bylo hodně, přimíchejte do směsi 1 lžíci
kukuřičného škrobu a dobře promíchejte.
Na posypku smíchejte vločky,
mandle, cukr, kardamom a máslo a prsty vytvořte drobenku.
Troubu předehřejte na 180°C.
Formu nebo menší formičky vymažte máslem. Rozprostřete vrstvu ovoce a přikryjte
posypkou. Dejte péct na cca 20 minut. Jakmile posypka zezlátne a šťáva na
okrajích probublává, je crumble hotový.
Vyndejte z trouby a nechte
vystydnout.
Okomentovat
Ahoj,
jsem moc ráda, že jste se zastavili. Děkuji za všechny komentáře a připomínky.
Alča