Košíčky patří k cukroví, které se pravidelně vyskytuje na našem pečícím seznamu. Nikdy ale nejsou stejné, vždy se snažím vymyslet novou verzi. Ale těmto čokoládovým s brusinkami ale neodolám a zařadím je zřejmě každé Vánoce. Kakaový korpus na košíčky jsem naplnila jen zavařenými brusinkami, čokoládovým krémem a pistáciemi. A byla to pro mě prostě TOP kombinace.
Musím se přiznat, že obecně moc nemusím máslové krémy. I když někdy jsou nejlepším řešením, dávám přednost lehčím krémům z mascarpone. Někdy však není nazbyt a máslový krém je prostě nejlepším řešením. Třeba jako v tomhle případě. Na krém jsem použila hodně hořkou čokoládu a málo cukru, takže ve výsledku nechutná krém vůbec přeslazeně.
INGREDIENCE
KOŠÍČKY
(cca 40 košíčků)
250 g hladké špaldové mouky
160 g másla pokojové teploty
100 g mletých ořechů
50 g cukru moučka
1 žloutek
2-4 lžíce kakaa holandského typu
špetka soli
KRÉM
240 g změklého másla
50 ml smetany na šlehání
3 lžíce moučkového cukru
5 lžic rozehřáté 70 – 80 % čokolády
Brusinkový kompot nebo džem
Nasekané nesolené pistácie na posypání
POSTUP
KOŠÍČKY
Nejprve si připravíme těsto.
Mouku prosejeme do mísy, smícháme s cukrem, ořechy, kakaem a solí. Přidáme na kousky nakrájené máslo a žloutek a prsty nebo v procesoru zpracujeme do hladkého těsta. Těsto zabalíme do potravinové folie a dáme na 60 minut do ledničky.
Těsto vyndáme z ledničky, pokud hodně ztuhlo, necháme chvilku povolit. Nachystáme si formičky na košíčky (pokud jsou nové, je lepší je vymazat trochou másla, které rozetřeme papírovou utěrkou; pokud už je používáte po několikáté, není potřeba je vymazávat, protože těsto je máslové). Z těsta děláme malé kuličky, které vtlačujeme do formiček. Prsty těsto vytlačujeme od středu ke krajům, aby uprostřed vznikl prostor na brusinky a krém.
Pečeme v troubě vyhřáté na 175°C 10 – 12 minut. Ještě horké košíčky vyklopíme z formiček a necháme je vychladnout.
KRÉM
Mezitím si připravíme krém. V robotu ušleháme změklé máslo s cukrem, rozehřátou čokoládou a nakonec přidáme smetanu. Vyšleháme hladký krém, kterým naplníme cukrářský pytlík se zdobící špičkou. Dáme na 15 – 20 minut ztuhnout do ledničky.
DOKONČENÍ
Do každého košíčku naneseme ½ lžičky – 1 lžičku brusinkového kompotu nebo marmelády (já dávám celou, protože brusinky miluju). Jakmile je krém ztuhlý, naplníme jím košíčky. Nakonec posypeme mletými nebo nasekanými pistáciemi.
Okomentovat
Ahoj,
jsem moc ráda, že jste se zastavili. Děkuji za všechny komentáře a připomínky.
Alča