JAHODOVO REBARBOROVÝ KOLÁČ

27. května 2018

Když jsme byli malí a jezdívali na prázdniny k babičce, pamatuju si, že na zahradě měla jeden velký rebarborový keř. A právě u ní jsem poprvé ochutnala rebarborovou buchtu, klasický kynutý lívanec s posypkou a od té doby rebarboru miluju. Víte jak, člověk si vždy idealizuje ty dětské vzpomínky na prázdniny, kdy bylo vše bezstarostné, pohodové a mělo své kouzlo. A v té době jsem se taky rozhodla, že až budu mít jednou svou vlastní zahradu, budu na ní mít vlastní rebarboru. A mám :-). Schovanou v zeleném koutku, obklopeném malinami a kapradím.

Kombinace jahod a rebarbory patři v tomto období k mým nejoblíbenějším a už pár let u nás nesmí na stole chybět jahodovo-rebarborový koláč. Letos jsem touto kombinací obohatila ještě i muffiny, které jsem pekla už asi třikrát, protože ze stolu zmizely vždy neskutečně rychle. A stejně tak tento koláč. Díky velkému množství ovoce je neskutečně šťavnatý a těsto vlastně ani vůbec necítíte, protože se hned rozplyne na jazyku. A to mu dodává to kouzlo a zaručuju vám, že budete mít problém odolat a nenaservírovat si další kousek.



JAHODOVO REBARBOROVÝ KOLÁČ

Ingredience

Těsto:
Forma o Ø 23 cm

2 hrnky hladké špaldové mouky
250 g studeného másla
2 lžíce pískového cukru
špetka soli
6-8 lžic studené vody

Náplň:
500 g rebarbory
500 g jahod
150 g třtinového cukru
1 lžička vanilkové pasty
1 lžička kardamomu
2 lžíce šťávy z čerstvého citrónu
2 lžíce kukuřičného škrobu

1 vejce
1 lžička mléka

Postup

Těsto:
V míse smícháme všechny suché ingredience. Přidáme studené máslo nakrájené na kousky a prsty vypracujeme drobenku. V drobence by měly zůstat viditelné kousky másla, protože ty pak dodají těstu jeho křehkou a voňavou chuť. Nakonec postupně po lžících přidáváme vodu a pomalu zamícháváme do těsta, dokud se do něj neabsorbuje. Pozor, abychom těsto nepřepacovali – kousky másla musí být pořád vidět. Nakonec těsto zabalíme do potravinářské fólie a dáme na 1 – 2 hodiny odpočinout do lednice (klidně i přes noc).

Náplň:
Rebarboru omyjeme, nakrájíme na kostky a dáme do mísy. 

Jahody omyjeme, nakrájíme na kousky a smícháme s rebarborou. Přidáme cukr, citrónovou šťávu, vanilkovou pastu a kardamom. Zamícháme a přikryjeme. V pokojové teplotě necháme odstát po dobu 30 minut. Po této době odlijeme puštěnou tekutinu. Necháme odstát dalších 30 minut a poté znovu slijeme. Jahody s rebarborou pustí opravdu hodně šťávy. 

Dokončení:
Troubu si předehřejeme na 180°C. 

Těsto vyndáme z ledničky a necháme ho několik minut povolit. Rozdělíme jej na 2 poloviny.

Jednu polovinu vyválíme na lehce pomoučeném vále do kruhu o něco většího, než je forma. Těsto válíme opatrně, aby se nepřilepilo na plochu, na tloušťku cca 5 mm. Poté jej opatrně přeneseme pomocí válečku do formy, těsto by mělo přesahovat okraje formy cca o 1 – 2 cm. 

Nyní si dokončíme náplň – pokud ještě pustila šťávu, znovu ji odlijeme. Do směsi ještě nakonec zamícháme 2 lžíce kukuřičného škrobu. Náplň přendáme na koláč a urovnáme.

Ze druhé části těsta vyválíme placku a nakrájíme ji na proužky. Ty použijeme na vytvoření mřížky. Okraje pásku založíme a přesahující okraje koláče upravíme. Koláč dáme ještě na 15 minut do mrazáku.

V malé mističce si smícháme vajíčko s mlékem.

Formu vyndáme z mrazáku a koláč potřeme touto vaječnou směsí. Dáme do trouby a pečeme cca 45 – 50 minut, dokud okraje koláče nezhnědnou. Aby se povrch nespálil, přikryjeme jej alobalem a dopečeme.







1 komentář

Ahoj,
jsem moc ráda, že jste se zastavili. Děkuji za všechny komentáře a připomínky.

Alča

Co je nového na instagramu

© Mon cafe blog. Design by FCD.