Ingredience:
Těsto:
150 g změklého másla
90 g třtinového cukru + 2 lžíce na kvásek
1/2 lžičky soli
500 ml mléka
50 g kvasnic
820 g špaldové mouky
Náplň:
150 g změklého másla
50 g strouhaného kokosu
90 g třtinového cukru
1 rozšlehané vejce
Postup:
Nejprve si připravíme kvásek - do vlažného mléka rozdrobíme kvasnice a necháme vzejít kvásek.
Máslo vyšleháme s cukrem. Do mísy prosejeme mouku a sůl. Poté přimícháme postupně kvásek a umícháme hladké těsto. Z těsta vytvoříme bochánek a přikryjeme v míse utěrkou. Necháme kynout, než zdvojnásobí svůj objem (cca 60 - 90 minut).
Mezitím si připravíme náplň. V kastrůlku rozpustíme máslo, přidáme cukru a kokos. Necháme vystydnout.
Jakmile je těsto vykynuté, rozdělíme si ho na 2 části. Z každé vyválíme plát o velikosti 40 x 40 cm a rozetřeme na něj polovinu náplně. Těsto přeložíme na třetiny jako dopis - střední třetina leží na stole, přes ni přeložíme horní třetinu a na tu přeložíme spodní třetinu. Ještě trochu rozválíme a nakrájíme na 2 cm silné proužky. Každý proužek pak stočíme do šneku/spirály.
Položíme na plech vyložený pečícím papírem. Necháme ještě 30 minut kynout. Troubu předehřejeme na 250°C. Před vložením do trouby potřeme šneky ještě rozšlehaným vajíčkem. Pečeme asi 8 - 10 minut. Jakmile začne povrch zlátnout, vytáhneme z trouby a necháme vychladnout na mřížce. Nakonec můžeme ještě trochu zaprášit moučkovým cukrem.
Mňááám! Kokos miluji a jenom se na tyhle šneky podívám a hned bych jednoho ke kávě ochutnala, no a u jednoho bych určitě nezůstala :-D
OdpovědětVymazatNela z blogu Růžová rtěnka
Děkuji moc Nelo :-)
Vymazat