KŘEHKÝ KOKOSOVÝ KOLÁČ S HORKÝMI MALINAMI

12. února 2017


Domácí pohodička, čerstvá voňavá káva a k tomu malý kousek koláče. Tak trochu valentýnský a nevalentýnský. Nejsem velkým vyznavačem tohoto svátku. Ani mi tak nevadí, že je to módní hit a že obchoďáky nás zásobují srdíčky a vším možným červeným. Spíš mi vadí to slavení na sílu. Lásku nejen k drahé polovičce, k rodině a k blízkým můžeme projevovat každý den a za každého počasí. Nebudu lhát, že mě samozřejmě nepotěší nějaká ta maličkost, ale raději dělám radost druhým. A když je můžu podarovat něčím jedlým, mám radost ještě větší.

Aby moji blízcí z tohoto svátku něco měli a protože Valentýn je tu už za dva dny, upekla jsem doma sice jednoduchý, ale o to rafinovanější koláč. Křehké těsto se rozplyne na jazyku, kokosový krém zjemněný tvarohem předurčil koláč k tomu, že se z něj stane náš oblíbený i v létě a s jiným ovocem. A když při servírování zalijete kousek koláče horkými malinami, budete chtít ještě další kousek, protože nebudete moci přestat (anebo jsem nemohla moci přestat jen já? :o))


KŘEHKÝ KOKOSOVÝ KOLÁČ 
S HORKÝMI MALINAMI

Ingredience
(na kulatou formu o průměru 31 cm)

Těsto:
300 g špaldové mouky
210 g studeného másla
3 polévkové lžíce moučkového cukru
4-6 polévkových lžic stedené vody

Náplň:
1 měkký tvaroh
2 vejce
400 ml kokosového krému (den před použitím dám plechovky do lednice, aby ztuhly - pak použiji jen ztuhnutou část)
10 lžic strouhaného kokosu
4 lžíce moučkového cukru

Horké maliny:
1/2 hrnečku (250 ml) čerstvých nebo mražených malin
trocha vody
2-3 lžíce javorového sirupu


Postup

Nejdřív si připravíme těsto. Do mixeru dáme mouku, máslo a cukr. Postupně vytvoříme drobenku, do které postupně přidáváme po lžičkách studenou vodu, než těsto zhoustne a nebude se lepit. Propracujeme ještě trochu na desce, zabalíme do potravinářské folie a dáme na 60 minut do ledničky.

Jakmile bude těsto vychlazené, předehřejeme si troubu na 170°C. Nachystáme si nepřilnavou formu s odnímatelným dnem. Těsto vyválíme na pomoučněném vále na tenčí placku a opatrně přeneseme pomocí válečku na formu. Vtlačíme do formy a k bokům. Přebytečné těsto odřízneme. Dno propícháme vidličkou, aby unikl přebytečný vzduch. Položíme pečící papír a zasypeme fazolemi. Dáme zapéct na 15 minut.

Mezitím si připravíme krém. V mixeru vyšleháme vejce s cukrem do pěny, postupně zašleháme tvaroh, kokosový krém a nakonec vmícháme strouhaný kokos. Z předpečeného koláče odstraníme pečící papír a nalijeme krém. Dáme dopéct do trouby ještě na 30- 40 minut. Náplň i těsto začnou zlátnout. Vyndáme z trouby. Pokud se náplň bude ještě trošku třást, nic se neděje, Krém ztuhne. Koláč necháme vychladnout.

Kousky koláče můžeme přelít horkými malinami. Do kastrolku si dáme maliny a zalijeme trochou vody a javorovým sirupem. Vaříme a mícháme dokud se malin. Necháme trochu vychladnout a můžeme podávat. Dozdobte čerstvými malinami.





1 komentář

Ahoj,
jsem moc ráda, že jste se zastavili. Děkuji za všechny komentáře a připomínky.

Alča

Co je nového na instagramu

© Mon cafe blog. Design by FCD.