ČOKOLÁDOVÁ PĚNA Z AVOKÁDA

27. února 2016


Aneb jak jsem se po několika nevydařených pokusech stala milovnicí avokáda...

S tímto receptem jsem se naučila jíst avokádo a našla jedno z jeho nejlepších využití (alespoň dle mého skromného názoru). Ano, avokádo začalo být módní záležitostí. Mnoho lidí o něm hovoří jako o superpotravině, protože je to jeden z nejzdravějších plodů na naší planetě s vysokým obsahem vitamínů, minerálů a zdravých tuků (představte si, že z 80 %). Moje cesta k avokádu by se dala rozdělit na několik etap. Nejdřív jsem ho zkusila jíst jen tak nakrájené s pečivem a sýrem - upřímně, bylo to jako shnilá hruška. Tudíž jsem ho nejprve zavrhovala. 

Naštěstí však máme internet a pinterest, kde se to jen hemží obrázky a recepty s avokádem. Krásně nafocené obrázky Vás nalákají a vy zkoušíte a zkoušíte a najednou zjistíte, že máte avokádo rádi, ba dokonce se na něm stanete trochu závislí. A tak se stává stálou součástí mého nákupního seznamu. Používám je do smoothie nebo dokonce i jako náhradu másla do některých čokoládových koláčů.

Na internetu koluje mnoho receptů s návodem na avokádovou čoko pěnu, ale tento patří k mým nejoblíbenějším. Nejprve jsem měla strach, že prostě chuť avokáda bude cítit. Ale ne. A tak bylo rozhodnuto. V podstatě nemusím mít žádné výčitky svědomí, že mlsám, protože tato varianta čoko pěny je rozhodně tou variantou zdravější a tak ji můžete posnídat, posvačit nebo si ji vychutnat jako dezert pod obědě ...



ČOKOLÁDOVÁ PĚNA Z AVOKÁDA

Ingredience

na 2 větší / 4 menší porce

2 středně velká zralá avokáda
2 měkké banány
1,5 - 2 polévkové lžíce kakaa
1 polévková lžíce kokosového oleje
1 polévková lžíce javorového sirupu
1 rozpuštěnou tabulku hořké čokolády (používám 70 - 80 %)
čerstvé ovoce na ozdobu - nejraději mám maliny, borůvky, višně nebo ostružiny
nakrájené kakaové boby


Postup

Ve vodní lázni si rozpustíme čokoládu. Jakmile bude rozpuštěná, přidáme kokosový olej, promícháme, aby se rozpustil. Potom necháme mírně vychladnout. Kokosový olej přidávám, aby byla pěna nadýchanější.

Avokádo rozkrojíme, vyloupneme pecku, nakrájíme na menší kousky a dáme do mixéru, přidáme nakrájené banány, kakao, sirup a rozmixujeme dohladka. Nakonec přidáme rozpuštěnou čokoládu.

Připravíme si mističky nebo pohárky. Naplníme je pěnou - pomocí lžíce nebo i zdobičkou (tady ale doporučuju nechat ještě trochu ztuhnout, směs je totiž ze začátku poněkud těkutější). Dáme vychladnout do ledničky (nejlépe na přes noc). Protože je v pěně čokoláda, docela ztuhne. Před podáváním ji necháme trochu povolit. Dozdobíme čerstvým ovocem a posypeme nakrájenými kakaovými boby.















4 komentáře

  1. Vypadá skvěle. Vyzkouším ☺
    Pa M.

    OdpovědětVymazat
  2. Alenko, ani já nejsem zrovna milovník avokáda, ale v tvém podání vypadá úžasně .... asi neodolám a vyzkouším .... Marki

    OdpovědětVymazat
  3. Je potřaba nechávat utuhnout? Nelze jíst rovnou? Děkuji za odpověď, Šárka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Šárko, úplně bez tuhnutí jsem sice nezkoušela, ale i když necháte v lednici třeba jen hodinu, ingredience částečně ztuhnou a nemusíte čekat až na druhý den. Záleží, jak vydržíte :-)

      Vymazat

Ahoj,
jsem moc ráda, že jste se zastavili. Děkuji za všechny komentáře a připomínky.

Alča

Co je nového na instagramu

© Mon cafe blog. Design by FCD.