PODZIMNÍ KVĚTINÁŘSTVÍ

20. října 2024


Pár střípků z víkendového zahradničení.


Většinu víkendu jsme strávili na zahradě a kromě likvidace suché zeleniny a rytí, jsem zasadila další cibulky tulipánů a narcisů a také nové japonské sasanky, které jsou teď v plném květu. Novinkou jsou pryskyřníky, tak jsem zvědavá, jestli se jim bude dařit.


















SKOŘICOVÍ MAXI ŠNECI

18. října 2024





Jakmile se začnou dny zkracovat, ráno se začnou objevovat první mlhy a mrazíky, je na čase upéct první várku skořicových šneků. Po koláčích plných letního ovoce nastává opět období pro nadýchaná kynutá těsta a vůni koření.


Kromě klasických skořicových šneků, které peču několikrát za rok, můžete najít na blogu několik receptů v různých variantách – borůvkové nebo třeba s kokosovou náplní.


Už delší dobu jsem si ale pohrávala s myšlenkou vyzkoušet maxi šneky a tak jsem se pro ni nadchla, že hned s prvním pečením jsem vyzkoušela. A mělo to obrovský úspěch.



SKOŘICOVÍ MAXI ŠNECI



INGREDIENCE


Počet porcí: 4–5 maxi šneků / cca 20 normálních šneků




TĚSTO



250 ml mléka

25 g čerstvého droždí 

75 g pískového cukru (+ 2 lžíce na kvásek)

1,5 lžičky drceného/mletého kardamomu

400 g hladké mouky

špetka soli

100 g másla pokojové teploty




SKOŘICOVÁ NÁPLŇ



125 g másla pokojové teploty

2 lžíce mleté skořice

3 lžíce moučkového cukru




POTŘENÍ



Před pečením:

1 vejce

1 lžička vody

špetka soli

perlový cukr



Po pečení:

2 lžíce pískového cukru

2 lžíce horké vody

0,5 lžičky najemno drceného kardamomu




POSTUP



TĚSTO



1. Nejprve si připravíme kvásek.


2. Mléko ohřejeme na vlažnou teplotu (když do mléka dáme prst, musí být příjemně teplé), necháme rozpustit 2 lžíce cukru a rozdrobíme kvasnice. Necháme stát 10–15 minut na teplém místě.


3. V míse robota smícháme mouku, cukr a mletý kardamom. Vlijeme kvásek a přidáme na kousky nakrájené máslo. Pomocí háku hněteme cca 10 minut, dokud se všechna mouka nezapracuje. Těsto by mělo být elastické a měkké a bude trochu lepit. Nepřidáváme víc mouky.


4. Těsto přeneseme do čisté mísy, přikryjeme čistou utěrkou a necháme kynout na teplém místě 1–2 hodiny.




NÁPLŇ



1. Mezitím co těsto kyne, připravíme si náplň.


2. Změklé máslo vyšleháme s cukrem a skořicí do nadýchané hmoty. Necháme odpočinout na chladnějším místě (je důležité, aby máslo ještě více nepovolilo, ale ani moc neztuhlo – nešlo by moc roztírat a potrhali bychom si těsto).



DOKONČENÍ



1. Jakmile je těsto vykynuté, nachystáme si plechy vyložené pečicím papírem.


2. Plochu, na které budeme těsto válet, pomoučíme a těsto rozválíme na obdélník o velikosti cca 40 x 40/50 cm. Pomocí stěrky rozetřeme po celém povrchu těsta náplň (až úplně k okrajům).


3. Těsto nakrájíme na 1 – 1,5 cm silné proužky (pokud válíme do obdélníku, je lepší krájet těsto vždy z delší strany). 


4. Vezmeme jeden proužek a začneme rolovat těsto. Jakmile dojdeme na konec, „navážeme“ s namotáváním dalšího proužku – buď od konce, kde jsme skončili do protisměru anebo opatrně přeneseme šneka na začátek a motáme ve stejném směru. Protože jsou proužky úzké a náplň měkká, je potřeba trochu přidržovat rukama. A stejně postupujeme ještě se 3. proužkem.  To, že bude náplň venku nevadí.


5. Opatrně přeneseme na plech s pečicím papírem a můžeme pokračovat s dalšími šneky, dokud máme těsto. Necháme dostatečný rozestup. 


6. Přikryjeme čistou utěrkou, a ještě necháme cca 30–40 minut odpočívat v pokojové teplotě. 



7. Troubu si mezitím rozehřejeme na 220 °C. 


8. Před vložením plechu do trouby, potřeme šneky vajíčkem rozmíchaným s trochou vody a solí. Můžeme posypat perlovým cukrem. Vložíme do trouby a pečeme cca 20–25 minut, dokud nebudou mít šneci zlatavou barvu.


9. Po upečení (ihned po vytažení z trouby) potřeme sirupem, který si připravíme smícháním horké vody, cukru a kardamomu.


10. Necháme vychladnout.



Poznámka:


• Může se stát, že šneci při pečení vyskočí uprostřed hodně do vrchu. Jakmile vyndáte z trouby, ještě teplé je můžete pomocí talíře trochu zploštit (v podstatě zatlačíme střed znovu dolů.


VYTISKNOUT RECEPT.








MAXI CINNAMON BUNS



As soon as the days begin to shorten, the first fog and frost appear in the morning, it's time to bake the first batch of cinnamon buns. After cakes full of summer fruit, it's time again for puffy yeast doughs and the smell of spices.


In addition to the classic cinnamon buns, which I bake several times a year, you can find several recipes on the blog in different variants - blueberry or with a coconut filling.


But I've been playing with the idea of trying maxi buns for a long time, and I got so excited about it that I tried it right away with the first baking. And it was a huge success.




INGREDIENTS


Number of servings: 4-5 maxi buns / approx. 20 normal buns




DOUGH



250 ml milk

25 g fresh yeast

75 g granulated sugar (+ 2 tbsp for yeast)

1.5 tsp crushed/ground cardamom

400 g plain flour

a pinch of salt

100 g of butter at room temperature




CINNAMON FILLING



125 g of butter at room temperature

2 tbsp ground cinnamon

3 tbsp powdered sugar




BRUSHING



Before baking:

1 egg

1 tsp water

a pinch of salt

pearl sugar



After baking:

2 tbsp sugar

2 tbsp hot water

0,5 tsp ground cardamom




INSTRUCTIONS



DOUGH


1. First, start with rising the yeast.


2. Heat the milk to a lukewarm temperature (when you put your finger in the milk, it must be pleasantly warm), let 2 spoons of sugar dissolve and crumble the yeast. Let it stand for 10-15 minutes in a warm place.


3. Mix flour, sugar and ground cardamom in the bowl of a food processor. Pour in the raised yeast and add the butter cut into pieces. Knead with the hook for about 10 minutes until all the flour is incorporated. The dough should be elastic and soft and will be a little sticky. Do not add more flour.


4. Transfer the dough to a clean bowl, cover with a clean towel and leave to rise in a warm place for 1-2 hours.




FILLING


1. While the dough is rising, prepare the filling.


2. Beat the softened butter with sugar and cinnamon until fluffy. Let it rest in a cooler place (it is important that the butter does not soften even more, but also does not harden too much - it would not be possible to spread it too much and you would tear the dough).



FINISHING


1. As soon as the dough has risen, prepare baking sheets lined with baking paper.


2. Flour the surface on which you will roll the dough and roll out the dough into a rectangle of approx. 40 x 40/50 cm. Using a spatula, spread the filling over the entire surface of the dough (right to the edges).


3. Cut the dough into 1-1.5 cm thick strips (if rolling into a rectangle, it is better to always cut the dough from the longer side).


4. Take one strip and start rolling the dough. As soon as we reach the end, we "continue" to wind another strip - either from the end where you ended in the opposite direction or transfer carefully the bun to the beginning and wind in the same direction. Because the strips are narrow and the filling is soft, you need to hold it with your hands a little. And proceed the same way with the 3rd strip. The fact that the filling will be outside does not matter.


5. Transfer carefully to a sheet of baking paper and continue with other buns. Leave enough space between buns.


6. Cover with a clean towel and leave to rest at room temperature for approx. 30-40 minutes. 



7. In the meantime, preheat the oven to 220 °C.


8. Before putting the tray in the oven, brush the buns with an egg mixed with a little water and salt. You can sprinkle it with pearl sugar. Put the tray in the oven and bake for about 20-25 minutes, until the buns become golden brown.


9. After baking (immediately after taking it out of the oven), brush with syrup, which is prepared by mixing hot water, sugar and cardamom.


10. Let cool.



Note:


It may happen that the buns rise a lot in the middle during baking. As soon as you take them out of the oven, you can flatten them a little with a plate while they're still warm (we're basically pushing the center down again).


PRINT RECIPE IN ENGLISH.











Co je nového na instagramu

© Mon cafe blog. Design by FCD.