MAKOVÉ HVĚZDIČKY S LEMON CURDEM

2. prosince 2017


Oficiálně zahajuju vánoční přípravy… Christmas mood and Christmas songs on. 22 days till Christmas :-)

Jak sleduju internet a instagram, tak spousta z vás je na tom podobně. Oproti vám teda nemám ještě ani adventní věnce ani stromek (někteří to zvali fakt od podlahy). Na věnce už mám nachystáno a hned, jak ráno zadělám na perníčky, vyrážím na větvičky na věnečky a pustím se do toho. Posledních pár roků používám především přírodní materiál, který většinou nasbírám někde v lese. Ani letos tomu nebude jinak.

S vánočním pečením začnu ve větším tempu zřejmě až příští týden, ale přesto tu mám pro vás první vánoční recept. Nezačínám ani s tradičním lineckým ani s vanilkovými rohlíčky. Koneckonců linecké připravuju tradičně stále ze stejného těsta a recept na něj už máte na blogu (ale určitě ho sem pro zopakování ještě přidám v průběhu prosince). Loňské Vánoce jsem při experimentech vyzkoušela makové cukroví s lemon curdem. A mělo úspěch, takže ho letos peču znova. A stihla jsem ho i nafotit. Je pravdou, že jsem oproti loňskému roku pozměnila tvar cukroví. Z malých koláčků na vykrajované a slepované. S těstem se totiž výborně pracuje a nerozjíždí se. Při slepování jsme zůstala věrná lemon curdu – citronová chuť se s mákem skvěle doplňuje a myslím, že v porovnání s někdy trochu přeslazeným cukrovím nakyslá chuť citronů přece jen víc osvěží.


MAKOVÉ HVĚZDIČKY S LEMON CURDEM

Ingredience

225 g másla
50 g cukru moučka
½ kávové lžičky vanilkového extraktu
špetka soli
2 žloutky
270 g špaldové mouky
1 kávová lžička prášku do pečiva
50 g mletých mandlí
3 polévkové lžíce máku (nepomletého)

Na zdobení

citronový lemon curd
moučkový cukr na posypání


Postup

V míse našleháme máslo de pěny, zašleháme cukr, sůl, žloutky a vanilkový extrakt. Mouku prosejeme a vmícháme postupně s práškem do pečiva, mandlemi a mákem a zpracujeme těsto. Zabalíme do fólie a necháme 1 – 2 hodiny v chladničce.

Na pomoučněném vále vyválíme z těsta placku cca 0,3 mm tlustou, ze které vykrajujeme tvary - v tomto případě hvězdičky nebo vločky. Do poloviny tvarů pak vykrojíme malé kolečko.

Pokládáme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v troubě předehřáté na 180°C asi 14 minut. Když začne cukroví zespodu zlátnout, vyjmeme z trouby a necháme vychladnout.

Nakonec slepíme lemon curdem a poprášíme moučkovým cukrem.








6 komentářů

  1. Alčo,
    slepuješ už nyní?
    Na mák s lemon curd jsem teda dost zvědavá, ty chutě si vůbec spojit neumím, ale oboje mám doma.
    Já nemám věnec, výzdobu, stromeček, ale mám zabalené dárky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Martinko, ne většinou slepuju až týden před Vánocema. Prvně jsem taky měla obavy, ale všem chutnají :-) Tak dárky mám zatím 2 a zbytek ještě čeká :D

      Vymazat
  2. Krasne! Ali, kde kupujes lemon curd?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Denči, většinou v Tescu. K domácímu jsem se zatím nedostala :-)

      Vymazat
  3. Musím říct, že mám recept uložený od loňska, kdy jsem je už nestihla. Včera jsem je upekla a jsou výborný!! :) Nevím, zda vůbec vydrží do Vánoc! :D Akorát jsem dala trochu méně másla a lituju, protože se mi trošku po upečení začaly drobit. Příště se budu držet receptu. ;) Moc díky za recept a pěkný Advent!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc Míšo. S koláčema experimetuju, ale musím říct, že u cukroví si to moc netroufnu :D

      Vymazat

Ahoj,
jsem moc ráda, že jste se zastavili. Děkuji za všechny komentáře a připomínky.

Alča

Co je nového na instagramu

© Mon cafe blog. Design by FCD.