Do tohoto receptu jsem se zamilovala hned po prvním soustu. Receptem jsem se inspirovala u autorky prvorepublikových kuchařek Marie Janků-Sandtnerové. Mám ráda, když Vánoce dýchají nostalgickými vzpomínkami a právě tento recept jim také dodává tu kouzelnou atmosféru.
Navíc mám po babičkách krásné velké formičky s patinou, po kterých při jejich pečení sahám. Těsto totiž není úplně tuhé a trochu se drobí, takže na jeho tvarování potřebujete sílu a větší formičky jsou naprosto ideální.
PRACNY PODLE SANDTNEROVÉ
INGREDIENCE
120 g lískových oříšků (můžete nahradit vlašskými)
330 g polohrubé mouky
240 g moučkového cukru
50 g kakaa holandského typu
špetka mleté skořice
špetka mletého hřebíčku
250 g másla
moučkový a vanilkový cukr na obalení
POSTUP
Nejprve si opražíme lískové ořechy.
Troubu rozehřejeme na 180°C, ořechy rozložíme na plech na pečící papír. Pečeme 10 minut. Po opražení dozlatova je přendáme do utěrky, promneme, abychom je zbavily hnědé slupky a umeleme najemno.
Mouku promícháme s cukrem, kakaem, kořením a pomletými ořechy. Přidáme nakrájené máslo a vytvoříme drobenku. Nakonec uhněteme bochánek. Zabalíme do potravinové folie a uložíme na noc do lednice.
Vyndáme z lednice, z těsta odlamujeme drobné kousky a vtlačujeme do formiček. Pokud je pečeme každý rok, není potřeba formičky vymazávat, ale před prvním pečením je vymažeme máslem.
Troubu předehřejeme na 160°, formičky dáme na plech a pečeme v předehřáté troubě přibližně 20 minut. Ještě horké je vyklápíme a obalíme v cukru nebo pocukrujeme.
Okomentovat
Ahoj,
jsem moc ráda, že jste se zastavili. Děkuji za všechny komentáře a připomínky.
Alča