LUSSEKATTER – PLETÝNKY SVATÉ LUCIE

10. prosince 2017


Lussekatter neboli pletýnky sv. Lucie se tradičně jí ve Švédsku na den sv. Lucie, tedy 13. prosince. Tyhle pletýnky peču už pár let, ale zatím jsem je vždy pekla buď přesně na tento svátek anebo těsně před ním. Navíc tím, že ve čtyři hodiny máte tmu, tak jsem ani nebyla schopná je nafotit a přidat recept na blog. Ale letos jsem to zvládla a upekla jsem je o pár dní dřív.

Do receptu jsem použila šafrán, aby byly pletýnky krásně žluté, ale samozřejmě pokud jej zrovna nemáte doma v zásobě (což úplně chápu, protože to není zrovna nejběžnější a ani nejlevnější záležitost), přidávat jej nemusíte. Úplně nakonec jsou pletýnky potřené sirupem z cukru a vody, díky kterému jsou krásně lesklé a slaďoučké.



LUSSEKATTER – PLETÝNKY SVATÉ LUCIE

Ingredience (cca 15 pletýnek)

Těsto:
0,5 g šafránu
1 kávová lžička horké vody
1 sáček instantního droždí
250 ml mléka
100 g třtinového cukru
380 g špaldové mouky
100 g změklého másla
špetka soli

Sirup:
1 lžíce třtinového cukru
1 lžíce horké vody

1 vejce na potření
1 kávová lžička mléka
rozinky

Postup

Šafrán promícháme v malé misce s horkou vodou a necháme 5 minut odstát.

V kastrolku si ohřejeme mléko. Jakmile je vlažné, rozmícháme v něm 2 lžíce cukru, odstátou směs se šafránem. Promícháme, aby mléko dostalo krásnou žlutou barvu. Nakonec přidáme kvasnice. Odstraníme z plotny a necháme vzejít kvásek.

Do mísy si prosejeme mouku, přidáme zbytek cukru, sůl a máslo. Přilijeme kvásek a pomocí hnětacího háku zpracujeme vláčné a poddajné těsto. Přeneseme do čisté mísy, zaprášíme trochou hladké mouky a přikryjeme čistou utěrkou. Dáme vykynout na teplé místo cca na 1 hodinu.

Jakmile je těsto vykynuté, předehřejeme troubu na 200°C. Plech vyložíme pečícím papírem. Těsto rozdělíme na stejné díly, ze kterých vyválíme dlouhé válečky. Ty pak stočíme do pletýnky ve tvaru S a přeneseme na plech. Necháme kynout ještě cca 20 minut.

Vajíčko si rozšleháme se lžící mléka. Mašlovačkou potřeme pletýnky a do středu každého stočeného konce přidáme rozinku. Pečeme 10 – 12 minut, nebo dokud nechytnou pletýnky zlatavě hnědou barvu.

Mezitím, co se pletýnky pečou, připravíme sirup. Cukr rozpustíme v horké vodě. Ihned po vyjmutí upečených pletýnek z trouby je potřeme cukrovým sirupem a necháme vychladnout.





4 komentáře

  1. Také se na ně chystám, ale upeču je až v předvečer sv.Lucie. Krásný týden, M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Martinko, no já je letos musela upéct dřív. V týdnu bych nestíhala :-)

      Vymazat
  2. Tak to vypadá úžasně! Určitě to vyzkouším:D
    Windy pink style

    OdpovědětVymazat

Ahoj,
jsem moc ráda, že jste se zastavili. Děkuji za všechny komentáře a připomínky.

Alča

Co je nového na instagramu

© Mon cafe blog. Design by FCD.