25. 9. 2016

ŠTRÚDLOVÉ MUFFINY


Slunečné dny babího léta mě neskutečně baví a tak se snažím je trávit venku a ještě dobíjet baterky na zimu. Není nic lepšího, než si odpoledne uvařit voňavou kávu, uvelebit se do křesla a nastavit tvář slunci. A po kávové chvilce do práce.

Tentokrát jsme strávili víkend venku na zahradě. Právě v tomto období máme vždy spoustu práce se sklízením stromů a úrody a přípravou zahrady na zimu. Všechny jabloně, které na zahradě máme, jsme už stihli téměř otrhat a náš sklep je tak bohatší o pár bedýnek krásně červených jablíček. Bohužel ne všechna můžeme uskladnit. Některá jsou potlučená nebo mají nějakou vadu na kráse. Pár jsem si jich uložila do košíku a ihned spotřebovala při víkendovém pečení.

Nejraději máme jablka ve štrúdlu. Už dlouho jsme jej nepekli a tak bylo zcela jasné, co se bude péct. Vycházela jsem z našeho rodinného receptu na kynutý štrúdl, ale chtěla jsem recept trochu ozvláštnit a proto jsem se rozhodla, že "naložím" kousky štrúdlu do košíčků a upeču muffinovou variantu štrúdlu. Vůně skořice a jablek pak v sobotním podvečeru provoněla celou kuchyni hřejivým dotykem podzimu. Rozinky, které mi došly, jsem nahradila brusinkami a vše posypala sekanými mandlemi. Určitě nepeču naposledy.
















ŠTRÚDLOVÉ MUFFINY

Ingredience:

Těsto:

600 g hladké špaldové mouky
3 vejce
špetka soli
100 g třtinového cukru
250 ml mléka
1 kostka droždí
75 g změklého másla

Náplň:

120 g rozpuštěného másla
5 větších jablek
100 g třtinového cukru
4 lžíce skořice
4 lžíce strouhanky
5 lžic sušených brusinek
kapka rumu

80 g rozpuštěného másla na potření
4 lžíce posekaných mandlí


Postup:

Těsto:

Nejprve si zaděláme kvásek. Všechno mléko zahřejeme na mírném plameni. přidáme 2 lžíce třtinového cukru (odebrané z celkového množství cukru). Jakmile je cukr rozpuštěný, rozdrobíme do mléka kvasnice. Odděláme z plotny a necháme cca 15 - 20 minut stát.

V míse si smícháme mouku se zbytkem cukru, přidáme rozpuštěného máslo, vejce, špetku soli. Promícháme a nakonec vmícháme vzešlý kvásek. Vymícháme těsto, které by se nemělo lepit, ale nemělo by být příliš hutné. Těsto přendáme do čisté mísy, povrch jemně poprášíme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě kynout 1,5 - 2 hodiny.

Náplň:

Mezitím si připravíme náplň.
Jablka rozkrojíme a zbavíme jádřinců. Nastrouháme na hrubém struhadle. V míse smícháme se strouhankou. Sušené brusinky zakápneme rumem a necháme chvíli bokem, aby do sebe nasály tekutinu. Poté smícháme s jablky. Pokud by jablečná směs pustila více šťávy, přidejte ještě strouhanku.

Jakmile je těsto vykynuté, předehřejeme si troubu na 180°C. Nachystáme si formu na muffiny a vyložíme ji košíčky.

Těsto rozdělíme na poloviny, vál si posypeme moukou a každou polovinu vyválíme na obdélník. Těsto by mělo být vysoké cca 0,5 cm. Obdélník potřeme polovinou rozpuštěného másla. Na celý povrch poklademe polovinu nastrouhaných jablek s brusinkami. Posypeme polovinou třtinového cukru a skořicí. Těsto pak začneme rolovat, jako bychom tvořili roládu. Jakmile bude těsto srolované, nakrájíme nožem rovnoměrné kusy a šířce cca 3 cm. Opatrně je přenášíme do košíčků. Pokládáme je na bok, aby struktura řezu směrovala nahoru. Znovu potřeme máslem a posypeme sekanými mandlemi.

Dáme do trouby a pečeme cca 35 - 40 minut, dokud nezačne povrch a oříšky zlátnou.

Totéž opakujeme s druhou polovinou těsta. Nakonec můžeme ještě lehce zasypat moučkovým cukrem.





2 komentáře

Děkuji za všechny komentáře a těším se vás.
S láskou Alča ♥

© Mon Café Blog. Design by FCD.