CHIA PUDINK S FÍKY A BORŮVKAMI

8. září 2016


První zářijový týden je skoro u konce a už se těším na víkend, který bude ještě ve znamení letních teplot. Na plánu je aktivní víkend na čerstvém vzduchu, abychom si teplého počasí ještě užili a načerpali a uchovali na později energii ze sluníčka. Večery i rána jsou už přece jen chladnější a i když se dá spát ještě při otevřeném okně, ráno už se schovávám pod peřinu a vdechuji čerstvý a svěží vzduch.



Přelom srpna a září je pro mě obdobím čerstvých fíků. Užívám si ho. Je krátké a je pryč v cuku letu. A pak se znovu vracím k fíkům sušeným. Má láska k fíkům přicházela postupně. Ta na první pohled, v tomto případě spíš chuť, to určitě nebyla. Nechápala jsem, co na tomto ovoci plném zrníček, může někomu chutnat. Asi jsem neměla začínat sušenými fíky, ale spíš čerstvými, kterým jsem úplně propadla. První čerství fíky jsem si koupila na trhu v jednom menším francouzském městečku. Lepší jsem snad ještě nejedla... Závidím všem francouzským městečkům a vesničkám jejich každotýdenní ovocné a zeleninové trhy, kde se procházíte mezi nekonečnou řadou různých stánků s hromadami čerstvého ovoce a zeleniny. Oči nad vším tím jen plesají. V našich obchodech se velmi nesnadno odhaduje, jak dlouho fík vydrží. Když si je donesu domů, musím je většinou spotřebovat do dvou dnů. Víc bohužel nevydrží.

Mezi mé nejoblíbenější patří kombinace fíků s medem. Tentokrát jsem nepekla, ale upotřebila jsem je na přípravu vydatné a super zdravé snídaně. Ráda si na snídani a svačinu připravuji vločky nebo chia pudink. Připravím večer a ráno přijdu k hotovému. Není nic jednoduššího a rychlejšího.





CHIA PUDINK S FÍKY A BORŮVKAMI

INGREDIENCE
(2 porce)

PUDINK

5 lžic chia semínek
1 hrnek mandlového mléka (hrnek = 250 ml)
2 lžíce javorového sirupu

DOHOTOVENÍ

pekanové ořechy
hrst borůvek
6 fíků
skořice
pár kapek vanilkové pasty
2 lžíce citronové šťávy
1 lžíce javorového sirupu
2 lžíce vody

(může být ještě troška medu nebo javorového sirupu na doslazení)


POSTUP

Večer si připravíme základ na chia pudink. Chia semínka zalijeme mandlovým mlékem a dosladíme javorovým sirupem. Zamícháme a necháme odstát asi 10 minut. Po tomto čase znovu promícháme, přikryjeme a necháme v ledničce přes noc odstát, aby semínka nasála tekutinu a vytvořila pudinkovou hmotu.

Nyní si připravíme fíkový rozvar. 3 fíky nakrájíme na kousky. Přendáme je do malého kastrůlku, přidáme vodu, javorový sirup nebo med, vanilkovou pastu a 1 lžící citronové šťávy a přivedeme k varu. Za stálého míchání povaříme 5 minut. Tyčovým mixerem směs rozmixujeme dohladka a přidáme skořici. Ještě chvíli necháme probublat. Odstavíme z plotny.

Zbylé fíky nakrájíme na kolečka, měsíčka nebo kousky. Smícháme je v misce s borůvkami a nasekanými pekanovými ořechy, zakápneme citronovou šťávou. 


DOKONČENÍ

Pudink rozdělíme do skleniček nebo misek. Do každé rozdělíme fíkový rozvar a ozdobíme směsí ovoce a oříšků.







Okomentovat

Ahoj,
jsem moc ráda, že jste se zastavili. Děkuji za všechny komentáře a připomínky.

Alča

Co je nového na instagramu

© Mon cafe blog. Design by FCD.