Chia pudink s fíky a borůvkami

by - 22:51



První zářijový týden je skoro u konce a už se těším na víkend, který bude ještě ve znamení letních teplot. Na plánu je aktivní víkend na čerstvém vzduchu, abychom si teplého počasí ještě užili a načerpali a uchovali na později energii ze sluníčka. Večery i rána jsou už přece jen chladnější a i když se dá spát ještě při otevřeném okně, ráno už se schovávám pod peřinu a vdechuji čerstvý a svěží vzduch.

Přelom srpna a září je pro mě obdobím čerstvých fíků. Užívám si ho. Je krátké a je pryč v cuku letu. A pak se znovu vracím k fíkům sušeným. Má láska k fíkům přicházela postupně. Ta na první pohled, v tomto případě spíš chuť, to určitě nebyla. Nechápala jsem, co na tomto ovoci plném zrníček, může někomu chutnat. Asi jsem neměla začínat sušenými fíky, ale spíš čerstvými, kterým jsem úplně propadla. První čerství fíky jsem si koupila na trhu v jednom menším francouzském městečku. Lepší jsem snad ještě nejedla... Závidím všem francouzským městečkům a vesničkám jejich každotýdenní ovocné a zeleninové trhy, kde se procházíte mezi nekonečnou řadou různých stánků s hromadami čerstvého ovoce a zeleniny. Oči nad vším tím jen plesají. V našich obchodech se velmi nesnadno odhaduje, jak dlouho fík vydrží. Když si je donesu domů, musím je většinou spotřebovat do dvou dnů. Víc bohužel nevydrží.

Mezi mé nejoblíbenější patří kombinace fíků s medem. Tentokrát jsem nepekla, ale upotřebila jsem je na přípravu vydatné a super zdravé snídaně. Ráda si na snídani a svačinu připravuji vločky nebo chia pudink. Připravím večer a ráno přijdu k hotovému. Není nic jednoduššího a rychlejšího. 





CHIA PUDINK S FÍKY A BORŮVKAMI

Ingredience:

Pudink:
5 PL chia semínek
1 hrnek mandlového mléka (hrnek = 250 ml)
200 g řeckého jogurtu
1 PL javorového sirupu

Ozdobení:
vlašské ořechy
borůvky
fíky
(může být ještě troška medu nebo javorového sirupu na doslazení)

Postup:

Večer si připravíme základ na chia pudink. Chia semínka zalijeme mandlovým mlékem. Zamícháme a necháme odstát asi 10 minut. Po tomto čase znovu promícháme, přikryjeme a necháme v ledničce přes noc odstát, aby semínka nasála tekutinu a vytvořila tuhou hmotu.

Ráno do této hmoty přidáme javorový sirup a postupně vmícháme řecký jogurt. Jogurt nedávám hned večer, protože někdy se mi nedaří dosáhnout konzistenci jakou bych chtěla a přidávám jej až nakonec, kdy si vytvořím hustotu jakou chci. Až získáme hustotu, se kterou jsme spokojení, rozdělíme do mističek a ozdobíme ovocem.

Na zdobení použijeme nasekané ořechy, borůvky a nakrájené čerstvé fíky. Případně můžeme ještě pokapat medem nebo javorovým sirupem.






You May Also Like

0 komentářů:

Děkuji za všechny komentáře a těším se vás.
S láskou Alča ♥