Čokoládový dort s krémem ze slaného karamelu

14. září 2016


O víkendu jsem měla nutkavou potřebu upéct něco čokoládového a bez ovoce. Čokoláda je jednou ze sladkostí, kterou musím mít doma neustále v zásobě. Mám dokonce speciální skříňku, ve které si čokoládu skladuju. Bohužel o ní ví i ostatní členové rodiny, takže se taky neustále stává, že narazím na prázdný obal, který je tak hezky zabalený, že nepoznáte, že je prázdný. Taková vykutálená je moje rodinky :-). Čokoláda je tak pravidelnou součástí nákupu, stejně jako chleba nebo rohlíky. Když tak počítám, aktuálně je přítomno deset tabulek čokolády. To už je poměrně slušná zásoba. Když mě honí mlsná, většinou ji zaháním čokoládou s vysokým obsahem kakaa. Čím víc, tím lépe. Mým favoritem je tak 85 - 90%, to pak stačí skutečně jen jeden čtvereček.

Na tento dort budete potřebovat čokolády celé tři tabulky čokolády. Korpus by se na první pohled mohl zdát hutný, ale díky krému krásně zvláční. Lehký krém s jemnou příchutí slaného karamelu pak dokonale vyváží chuť kakaa. A aby byl celkový efekt dokonalý, dort jsem ještě polila ganachem z čokolády. Část polevy mi ještě zbyla, a protože se fantazii meze nekladou, vylila jsem ji na pečící papír, dala ztuhnout do ledničky a nalámala na dort. Nic čokoládovějšího jsem v poslední době snad nejedla. Už se vám sbíhají sliny? :o)




ČOKOLÁDOVÝ DORT S KRÉMEM ZE SLANÉHO KARAMELU

Tipy:
* Dort je upečený ze 2 korpusů ve formě o průměru 15 cm. 
* Používám hrnek o objemu 250 ml.
* Používám čokoládu s obsahem kakaa alespoň 75 % (Ale samozřejmě můžete použít i mléčnou, pokud nemáte rádi  hořkou)
* Polevu nechte před poléváním trochu vychladit.
* Předtím, než budete mírně vychlazenou polevou polévat dort, dejte korpus s naneseným krémem na cca 10 minut do ledničky.


Ingredience:

Těsto (ingredience na 1 korpus):
120 g změklého másla
140 g třtinového cukru
2 vejce
1 žloutek
1/2 hrnku mléka
100 g rozpuštěné tmavé čokolády
150 g hladké špaldové mouky
3 polévkové lžíce kakaa holandského typu
špetka soli
1/2 kávové lžičky sody
1/2 kávové lžičky prášku do pečiva

Krém:
200 g mascarpone
250 g měkkého tvarohu
200 g krému ze slaného karamelu (slaný karamel jsem si přivezla už ve skleničkách z Francie, ale i u nás se dají sehnat přímo krémy ze slaného karamelu)
1 dl smetany na šlehání

Poleva:
100 g hořké čokolády
cca 1/2 hrnku smetany na šlehání
2 polévkové lžíce másla

Ozdobení:
čokoládové lanýže
zbytek čokoládové polevy (ztuhnutý v ledničce a nalámaný na kousky)


Postup:

Korpus:
Troubu si předehřejeme na 170°C. Formu o průměru 15 cm si vyložíme pečícím papírem.

Na těsto si nejprve vyšleháme máslo s cukrem. Šleháme tak dlouho, dokud máslo nezačne získávat světlou barvu. Postupně přidáme vejce a žloutek. Ve druhé míse si mezitím smíchám sypké suroviny - prosátou mouku, sůl, sodu a prášek do pečiva, kakao. Jakmile bude směs vyšlehaná, přidáváme postupně sypkou směs. Následně vlijeme rozpuštěnou čokoládu a nakonec mléko. Krémové těsto naneseme do formy a urovnáme stěrkou. Dáme péct do trouby na cca 40 minut. Těsto vyzkoušíme špejlí, jestli je upečené. Jakmile se na špejli nelepí, vytáhneme z trouby a necháme chvíli vychladnout a poté vyklopíme z formy.

Stejně postupujeme i u druhého korpusu. Jakmile máme oba korpusy upečené a vychladlé, překrojíme je na dvě poloviny, abychom získaly 4 části, které budeme spojovat krémem.

Krém:
Na krém si vyšleháme studené mascarpone, přidáme tvaroh, krém ze slaného karamelu. Až budou všechny ingredience vyšlehané, přiléváme postupně smetanu a zašleháme na vyšší obrátky, aby zůstal krém jemný, ale byl hustší a krásně se roztíral. Krém postupně naneseme na všechny 4 korpusy a zbylým krémem natřeme obvod dortu. Než budeme nanášet polevu, dáme dort vychladit na cca 10 minut do ledničky.

Poleva:
Na polevu si nalámeme na kousky čokoládu a rozpustíme ji ve vodní lázni. Přidáme smetanu a máslo a zahříváme. Stále mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí, Pokud chceme polevu řidší, přidáme ještě trochu smetany. Polevu necháme trochu vychladit. Dort si vyndáme z ledničky a polevu nalijeme na horní část korpusu a necháme ledabyle stéct. Až se poleva trochu zatáhne, ozdobíme podle fantazie. Tentokrát jsem použila čokoládové lanýže a zbytek polevy. Tu si nalijeme na pečící papír a dáme ztuhnout do ledničky. Pak ji nalámeme na kousky a poklademe na dort.

Celý dort dáme vychladit do ledničky. 









1 komentář

  1. Tak ten bych opravdu chtěla ochutnat. Čokoládu jím jenom občas, ani zásoby nemívám.
    Alena

    OdpovědětVymazat

Ahoj,
jsem moc ráda, že jste se zastavili. Děkuji za všechny komentáře a připomínky.

Alča

Co je nového na instagramu

© Mon cafe blog. Design by FCD.