Mandlový koláč se švestkami, pomerančem a čokoládou

18. září 2016


Předpověď se tentokrát nemýlila. Ze slunečného a teplého pátku jsem se probudila do zamračené soboty, která naznačila, že podzim se skutečně blíží. Podzim je pro mě období, které mám i nemám ráda. Nemám ráda plískanice, ale ranní mlhy halící krajinu mají své kouzlo. Líné paprsky slunce na barevném listí rozehrávají magickou hru přírody. Doma postupně přibývají květináče s vřesem a dýně, bedýnky se vrší jablky a za nedlouho přibudou i hrušky.

Včera jsem spotřebovala poslední švestky, které mi ještě zbyly. A protože nás v těchto dnech čeká spousta práce za zahrádce - je potřeba posbírat zbývající úrodu, posekat trávu, otrhávat jabloně - upekla jsem jednoduchý a rychlý koláč, který podzimními chutěmi jen přetéká. Díky mletým mandlím a pomerančové šťávě je koláč velmi šťavnatý a voní i v puse. Na druhý den je koláč snad ještě lepší, protože všechny chutě se dokonale propojí.


MANDLOVÝ KOLÁČ SE ŠVESTKAMI, POMERANČEM A ČOKOLÁDOU

Ingredience:

200 g másla pokojové teploty
200 g třtinového cukru
3 vejce
strouhaná kůra z 1 pomeranče
šťáva z 1/2 pomeranče
1/4 lžičky kardamomu
200 g mletých mandlí (mandlové mouky)
200 g celozrnné špaldové mouky
1/4 lžičky soli
1 prášek do pečiva s vinným kamenem
5 polévkových lžic řeckého jogurtu
50 g tmavé čokolády nakrájené na malé kousky
10 větších švestek

Postup:

Troubu si předehřejeme na 180°C, Pečící formu vyložíme pečícím papírem.

V jedné míse vyšleháme máslo s cukrem. Máslo šleháme tak dlouho dokud nebude mít světlou barvu. Přidáme pomerančovou kůru a jogurt. Ve druhé míse smícháme celozrnnou mouku, mandlovou mouku, kardamom, sůl, prášek do pečiva. Směs lehce promícháme a zamíchám postupně do mokré směsi. Přidáme pomerančovou šťávu a vejce a mícháme, dokud nebudeme mít nadýchanější směs. Nakonec stěrkou vmícháme kousky čokolády. Těsto vylijeme do formy a uhladíme.

Švestky si omyjeme, rozpůlíme a vypeckujeme. Nakrájíme na čtvrtiny, které rozložíme na koláč. Na povrch můžete přidat ještě pár kousků čokolády.

Pečeme cca 50 minut. Špejlí zkusíme, jestli je těsto dobře propečené. Po upečení necháme cca 30 minut vychladnout ve formě, poté z formy vyndáme a necháme vychladnout. Před podáváním můžeme zasypat lehce moučkovým cukrem. Koláč můžete nechat uležet i do druhého dne, aby se všechny chutě propojily.



Okomentovat

Ahoj,
jsem moc ráda, že jste se zastavili. Děkuji za všechny komentáře a připomínky.

Alča

Co je nového na instagramu

© Mon cafe blog. Design by FCD.