SYPANÝ TVAROHOVÝ KOLÁČ

23. března 2016


Původně jsem měla v plánu péct u nás doma velmi oblíbený "švédský" tvarohový sypaný koláč. Pečeme jej celkem často, příprava je časově nenáročná a v případě, že jej uděláte na plech, je velmi vláčný a osvěžující. Vůbec netuším, z jakého důvodu se mu říká švédský, protože internet nic v angličtině pod tímto názvem nezná :-) Respektive vám vyhledá úplně jiný recept. Ale to asi nebude až tak podstatné, záleží na jeho chutnosti a oblíbenosti. 
Recept je neskutečně jednoduchý, notoricky známý a skutečně jej zvládne snad úplně každý. Ale protože ráda experimentuji, zaměnila jsem téměř polovinu ingrediencí. To jsem celá já. Bílou mouku nahradila bezlepková namíchaná se špaldovou, bílý cukr nahradil cukr třtinový a do náplně kokosový, tvaroh jsem trochu namíchala s řeckým jogurtem. Z původního receptu nám tak tedy zůstávají vajíčka a máslo. Bohužel ne vždy tyto moje experimenty dopadnou dobře, někdy není verze až tak vynikající, jak jsem si myslela, že bude, ale v jiných případech jsem naopak velmi mile překvapena. Sama se sice také pochválit umím, ale nejlepším ukazatelem je moje rodina a doba, za kterou koláč zmizí.



SYPANÝ TVAROHOVÝ KOLÁČ

Ingredience

Sypaná směs:
1,5 hrnku (250 ml) špaldové mouky
1 hrnek bezlepkové bílé mouky
1 hrnek třtinového cukru (je lepší si jej ještě trochu pomlít na jemnější prášek, aby Vám pak nekřupal mezi zuby)
1 práše do pečiva s vinným kamenem

Tvarohová směs:
3 balení měkkého tvarohu (mám na mysli klasický tvaroh, který není ve vaničce)
3 celá vejce
2 - 3 polévkové  lžíce kokosového cukru
špetka vanilky
3-4 polévkové lžíce řeckého jogurtu

1/2 až 3/4 balení másla (použijte opravdu máslo - to je třešnička na dortu pro celý koláč, proto je dobré jeho kvalitu nepodceňovat a nepoužívat náhražky)



Postup

Troubu předehřejeme na 180°C.

Nejprve si připravíme sypkou směs - smícháme mouky, prášek do pečiva a cukr. Na plech nebo do koláčové formy vyložené pečícím papírem vysypeme cca polovinu sypké směsi (pokud máme koláčovou formu, můžeme nasypat trochu více směsi na dno). Na sypkou směs vylijeme tvarohovou směs a uhladíme a rozetřeme po celé vrstvě.

Vysypeme zbytek směsi, opět rozprostřeme po celé vrstvě. Na povrch položíme na plátky nakrájené máslo. Dáme do trouby a pečeme cca 40 - 45 minut, až povrch zezlátne, je koláč hotový. Máslo prosákne koláčem. Při krájení vám mohou zůstat na dně zbytky sypké směsi, ale vůbec nic se neděje, protože spodní část koláče si natáhne vlhkosti kolik potřebuje.
















1 komentář

Ahoj,
jsem moc ráda, že jste se zastavili. Děkuji za všechny komentáře a připomínky.

Alča

Co je nového na instagramu

© Mon cafe blog. Design by FCD.