27. 3. 2016

Velikonoční mazanec


Na našem velikonočním stole nesmí chybět mazanec. Patří k našim tradicím stejně jako vánočka o Vánocích. Tento recept pochází ze staré kuchařky a obsahuje samé poctivé suroviny. I když při pečení experimentuji a upravuji si recepty, tentokrát jsem se držela přesně receptu a výsledek stojí za to. Mazanec je akorát sladký, nádherně lehký a nadýchaný jako peříčko.
Kromě tradičního mazance jsem letos pekla i jidáše a beránka. Jidáše se povedly a recept určitě ještě uvidíte na blogu, bohužel beránek to letos odnesl a těsto mi vyteklo bohužel z formy. Ne vždy se prostě vše vydaří tak, jak si to člověk představuje...

A protože nás zítra čeká Velikonoční pondělí, jdu ještě nabarvit vajíčka. Vy si dejte kousek mazance, třeba s hrníčkem kakaa nebo horké čokolády.


Ingredience (2 menší mazance):

750 h polohrubé mouky
375 ml mléka
40 g droždí
2 žloutky
150 g moučkového cukru
150 g rozpuštěného másla
2 lžíce rozinek namočených předem v rumu
(mandle)
špetka soli
1 lžíce vanilkového cukru (1 sáček)
citronová kůra z jednoho citronu
špetka strouhaného muškátového oříšku
špetka kardamomu

1 vejce na potření mazance

Postup:

1) Nejprve si zadělám na kvásek. Polovinu množství mléka zahřeji, aby bylo vlahé. Rozdrobím do něj kvasnice, přidám lžíci cukru a trochu mouky a trochu rozmíchám. Nechám na teplém místě vzejít - asi 10 - 15 minut.

2) Mezitím si proseji mouku do mísy. Přidám moučkový cukr, vanilkový cukr, sůl, strouhaný muškátový oříšek, kardamom, jemně strouhanou citronovou kůru. Rozpuštěné máslo nechám trochu vychladnout.

3) Jakmile kvásek nakyne, přidám ho k mouce. Ve zbylém mléce rozmíchám 2 žloutky a přidám do těsta. Zaliji máslem. Těsto zpracovávám v robotu tak dlouho, až se přestane lepit na stěny mísy. Těsto by mělo být trochu tužší, ale hladké. Vyndám z mísy a ještě propracuji rukama. Jakmile přestane lepit, dám jej do misky, trochu pomoučím a přikryji utěrkou a dám vykynout na teplé místo. Těsto by mělo kynout cca 1, 5 hodiny až zdvojnásobí svůj objem.

4) Poté vyjmu těsto, zapracuji rozinky a mandle. Z nakynutého těsta vytvořím 2 menší bochánky. Položím na plech vyložený pečícím papírem, přikryji utěrkou a ještě nechám cca 30 minut kynout.

5) Zapněte si troubu na cca 180° C. Před pečením potřu povrch ještě rozšlehaným vejcem, nechám trochu zaschnout a vykrojím kříž.

6) Mazance vložím do trouby. Jakmile začne mazanec na povrchu tmavnout, přikryji alobalem, aby se nespálil a peču cca 50 - 60 minut. Špejlí pak vyzkouším, že je těsto dobře propečené. Po vytažení z trouby nechám vychladnout a trochu pocukruji moučkovým cukru.






 



Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za všechny komentáře a těším se vás.
S láskou Alča ♥