DATLOVO-ČOKOLÁDOVÉ KULIČKY

1. března 2016


Určitě znáte ten pocit, když Vás honí mlsná. Já většinou v těchto chvílích sahám po něčem s čokoládou. A když je to čokoláda samotná a nejlépe hořká, tak 75 až 80 % kakaa, to je prostě moje. Má to svou výhodu - většinou nejsem schopná sníst celou tabulku. 

Ale v poslední době jsem objevila tyto raw falešné truffles. Sladkost zaručí datle, konzistenci kokosový olej a třešničkou na dortu je kakao. Můžu se uklidňovat, že toto mlsání je poněkud zdravější varianta ve srovnání s klasickou verzí této dobroty. Dokonce i doma zarytí konzumenti nezdravých věcí si tyto kuličky oblíbili. A tak je čas konzumace stonásobně kratší, než doba přípravy. Ale rozhodně to stojí za to. Navíc můžete z jednoho receptu vytvořit více variant - můžete přidat sušené ovoce, obalit v kokosu, pistáciích, oříšcích. Určitě zařadím i mezi cukroví na Vánoce.



DATLOVO-ČOKOLÁDOVÉ KULIČKY

Ingredience

1 hrnek vypeckovaných datlí
1-2 kávové lžičky kokosového oleje
1-2 lžičky holandského kakaa (podle toho, jak moc je chcete čokoládové / hořké)

holandské kakao na obalování
(obalovat můžete v kokosu, oříšcích)

Postup

Vypeckované datle zalijeme cca na 20 - 30 minut horkou vodou, aby změkly. Poté vodu slijeme a rozmixujeme ve food procesoru nebo tyčovým mixerem (mám mixer, ale většinou mi mixování trvá delší dobu, protože pošťuchuju datle v nádobě, aby se všechny pořádně rozmixovaly na kaši).

Potom přidáme koksový olej a kakao. Pořádně promícháme. Dáme do lednice vychladit na cca 1 - 2 hodiny, aby směs trochu ztuhla a šly z ní lépe tvarovat kuličky.

Ztuhlou hmotu nabíráme kávovými lžičkami a můžete tvořit kuličky nebo oválky - nemusí být úplně pravidelné (přece jen název vychází z francouzského pojmenování lanýžů a ty jsou svým tvarem velmi nepravidelné :-)).

Obalujeme v kakau, kokosu atd., dáme na alobal a uchováváme v ledničce. Nejlepší jsou chlazené, přímo z lednice.









4 komentáře

  1. MŇAM.....nádhera!
    A Alčo...obdivuji tvé fotky. jsou krásné.
    Pa M.

    OdpovědětVymazat
  2. Aleno, to je nádherný blog!!! miluju datle, hned tenhle recept zkusím!!! měj se krásně!!! :-) jen nemůžu najít tlačítko tisk, to by bylo dokonalý, kopírovat do wordu umít :-)

    OdpovědětVymazat

Ahoj,
jsem moc ráda, že jste se zastavili. Děkuji za všechny komentáře a připomínky.

Alča

Co je nového na instagramu

© Mon cafe blog. Design by FCD.