1. 3. 2016

Datlovo-čokoládové kuličky


Určitě znáte ten pocit, když Vás honí mlsná. Já většinou v těchto chvílích sahám po něčem s čokoládou. A když je to čokoláda samotná a nejlépe hořká, tak 75 až 80 % kakaa, to je prostě moje. Má to svou výhodu - většinou nejsem schopná sníst celou tabulku. 

Ale v poslední době jsem objevila tyto raw falešné truffles. Sladkost zaručí datle, konzistenci kokosový olej a třešničkou na dortu je kakao. Můžu se uklidňovat, že toto mlsání je poněkud zdravější varianta ve srovnání s klasickou verzí této dobroty. Dokonce i doma zarytí konzumenti nezdravých věcí si tyto kuličky oblíbili. A tak je čas konzumace stonásobně kratší, než doba přípravy. Ale rozhodně to stojí za to.


Navíc můžete z jednoho receptu vytvořit více variant - můžete přidat sušené ovoce, obalit v kokosu, pistáciích, oříšcích. Určitě zařadím i mezi cukroví na Vánoce.

Ingredience:
1 hrnek vypeckovaných datlí
1-2 kávové lžičky kokosového oleje
1-2 lžičky holandského kakaa (podle toho, jak moc je chcete čokoládové / hořké)

holandské kakao na obalování
(obalovat můžete v kokosu, oříšcích)

Postup:

1) Vypeckované datle zalijte cca na 20 - 30 minut horkou vodou, aby změkly. Poté vodu slijte a rozmixujte ve food procesoru nebo tyčovým mixerem (mám mixer, ale většinou mi mixování trvá delší dobu, protože pošťuchuju datle v nádobě, aby se všechny pořádně rozmixovaly na kaši).

2) Potom přidejte koksový olej a kakao. Pořádně promíchejte. Dejte do lednice vychladit na cca 1 - 2 hodiny, aby směs trochu ztuhla a šly z ní lépe tvarovat kuličky.

3) Ztuhlou hmotu nabírejte kávovými lžičkami a můžete tvořit kuličky nebo oválky - nemusí být úplně pravidelné (přece jen název vychází z francouzského pojmenování lanýžů a ty jsou svým tvarem velmi nepravidelné :-)).

4) Obalte v kakau, kokosu atd., dejte na alobal a uschovejte v ledničce. Nejlepší jsou chlazené, přímo z lednice.









4 komentáře:

  1. MŇAM.....nádhera!
    A Alčo...obdivuji tvé fotky. jsou krásné.
    Pa M.

    OdpovědětVymazat
  2. Aleno, to je nádherný blog!!! miluju datle, hned tenhle recept zkusím!!! měj se krásně!!! :-) jen nemůžu najít tlačítko tisk, to by bylo dokonalý, kopírovat do wordu umít :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak už to funguje, tlačítko tisk přidáno :-)

      Vymazat

Děkuji za všechny komentáře a těším se vás.
S láskou Alča ♥