8. 3. 2016

Chia pudink s karameliovanými banány


Dnes tu mám pro vás tip na snídani nebo dopolední či odpolední svačinku. Ráda si ozvláštňuji den různými pamlsky a tak se snažím, aby byly alespoň trochu zdravé a tělu prospěšné. Poslední dobou jsem si oblíbila chia pudinky, které připravuji na několik způsobů. Mají jednu velikánskou výhodu. Můžete je připravit na několik desítek variant a tak budete mít vždy originální verzi, která se neomrzí. Navíc je připravuji do skleniček, nejlépe od marmelád, které pěkně zavřu víčkem, nechám v ledničce a pak jen odebírám. A když dojdou, připravím novou várku.


Tentokrát jsem chia pudink "vylepšila" karamelizovanými banány, praženými lískovými oříšky a hořkou čokoládou (85% - to je moje :-)).

Ingredience (na 2 porce) :
(používám hrnek o objemu 250 ml)
1/4 hrnečku chia semínek
3/4 hrnečku mandlového mléka (nejlépe neslazeného)

2-3 zralejší banány
3-4 lžíce třtinového cukru (skvělé je také kokosový cukr)
2 lžíce javorového sirupu
1/4 hrnečku nasekaných lískových oříšků
Hořká čokoláda (výběr ale nechávám na Vás :-))

Postup:
1) Nejprve si zaliji chia semínka mandlovým mlékem. Promíchám a nechám na 3-4 hodiny odpočinout v ledničce - lepší je nechat uležet přes noc. Po 2 hodinách většinou kontroluji, jestli není potřeba pudink zahustit nebo zředit (buď přidám ještě 1 polévkovou lžíci semínek nebo doleji mléko - také záleží, jakou konzistenci máte rádi, v mém případě dávám přednost trochu řidší variantě).

2) Na pánvičce opražím nasekané lískové oříšky - pozor, aby se nespálily.

3) Banány nakrájím na kolečka. Na pánvi zkaramelizuji třtinový cukr - na mírném plameni cukr zahřívám dokud nezkapalní. Ale pozor, abyste jej nepřipálili, jinak by zhořkl. Přidám banány a nechám směs zredukovat. Nakonec zakapu javorovým sirupem.

4) Do nachystaných skleniček nebo formiček dám na dno část banánů, rozprostřu rovnoměrně směs s chia semínky. Polovinu povrchu pokladu banány, druhou polovinu zasypu oříšky a pak přidám na kousky nalámanou hořkou čokoládu. 








Okomentovat

Děkuji za všechny komentáře a těším se vás.
S láskou Alča ♥

© Mon Café Blog. Design by FCD.