DÝŇOVÝ ŠTRÚDL S BRUSINKAMI A PEKANOVÝMI OŘECHY

23. října 2016



Strašně moc dlouho jsem nepekla štrúdl. Naposledy jsme ho měli snad na jaře, kdy jsme ještě spotřebovávali jablka z naší zahrádky. Ale během léta na něj nebyl čas a doma kralovaly koláče všeho druhu z právě sklizeného sezónního ovoce. Tento víkend jsem měla dilema, jestli upéct linecký koláč nebo štrúdl. Bylo to fakt těžké. Chuť na štrúdl ale byla mnohem větší.

Těsto dělám podle babičky. Její štrúdl byl famózní a těsto se jen rozsýpalo. Byl plný lahodné jablečné náplně vonící po skořici. Vždycky, když jsme u ní byli na návštěvě, tak jsem se ho přejedla. A stejně tak se ho přejím, když jej peču doma. Dnes jsem ale udělala malou změnu. Místo jablek jsem použila dýni. Ve výsledku ani nepoznáte, že jste nepoužili jablka.


DÝŇOVÝ ŠTRÚDL 
S BRUSINKAMI A PEKANOVÝMI OŘECHY

Ingredience:

Těsto:
1 Hera
300 g polohrubé mouky
1/2 prášku do pečiva s vinným kamenem
6 polévkových lžic studené vody
1 polévková lžíce jablečného octa

Náplň:
1 menší dýně Hokkaidó
8 polévkových lžic třtinového cukru
3 kávové lžičky skořice
1/2 kávové lžičky mletého zázvoru
50 g pekanových ořechů
50 g brusinek

10 polévkových lžic strouhanky
100 g másla

1 vajíčko na pomazání
studená voda


Postup:

Těsto:

Nejprve si připravíme těsto. Z Hery, mouky a prášku do pečiva připravíme drobenku. Přidáme vodu a ocet a zpracujeme do vláčného těsta. Zabalíme do potravinářské folie a dáme na 2 hodiny do ledničky.

Náplň:

Dýni si omyjeme, rozkrojíme a vydlabeme měkkou část se semínky. Nakrájíme na čtvrtky nebo osminky a oloupeme slupku. Na hrubším struhadle dýni nastrouháme. Přidáme cukr, skořici a zázvor.

Brusinky spaříme vroucí vodou. Pekanové ořechy si nakrájíme na menší kousky. Brusinky i ořechy následně smícháme s dýňovou směsí. Směs pořádně promícháme.

Na másle si opražíme strouhanku.

Dokončení:

Vychlazené těsto vyjmeme z ledničky, rozdělíme jej na polovinu. Z první poloviny vyválíme na pomoučněném vále tenkou placku (cca na 2-3 mm). Na povrch rozprostřeme polovinu opražené strouhanky a poté polovinu náplně. Náplň naneseme na 2/3 těsta. Začneme rolovat od části těsta, kde máme nanesenou směs. Jakmile dojdeme ke konci, potřeme okraj těsta a povrch studenou vodou a přitiskneme, abych se nám těsto přilepilo k horní části závinu. Vodou potřeme okraje a stočíme je dovnitř pod závin.

Závin opatrně přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Stejně připravíme i závin z druhé poloviny těsta. Závin potřeme vejcem rozšlehaným s trochou vody. Dáme péct do trouby předehřáté na 180°C. Pečeme asi 40 - 45 minut. Jakmile se závin začne zbarvovat do zlatova, vyndáme jej z trouby a necháme vychladnout. Na závěr můžeme pocukrovat moučkovým cukrem.





2 komentáře

  1. Máš naprosto úžasný fotky! Přihlašuji se k odběru, nějaký recept z dýní vyzkouším! :)

    EVERYTHIN KATE

    OdpovědětVymazat

Ahoj,
jsem moc ráda, že jste se zastavili. Děkuji za všechny komentáře a připomínky.

Alča

Co je nového na instagramu

© Mon cafe blog. Design by FCD.