DÝŇOVÝ KOLÁČ SE SLANÝM KARAMELEM

2. října 2016




Tak a je to tu. S prvním říjnovým víkendem jsem sklidila úrodu dýní ze zahrádky. Loni jsem pěstovala dýně hokkaidó, letos dýni máslovou (protože hokkaidó mají letos i sousedi a tak jsem se sousedsky dohodli na výměně :-)). Ještě, že jsou dýně takové nenáročné plodiny na pěstování. Stačí sem tam zalít a úroda je neskutečná. A když jí máte tolik, že nevíte, co s ní, je to jednoduché. Použijete ji prostě na podzimní výzdobu doma.

A s první využitou dýní začíná moje období dýňového šílenství. Protože potřebuji každý rok přísun dýní pořádně využít, cpu je všude. Nejen do koláčů, ale i do slaných jídel. Takže peču dýňové koláče, vařím dýňovou polévku a dýňové rizoto, připravuji pyré, které pak dávám zamrazit, a k nelibosti mé rodiny je otravuji s dýňovými recepty ještě delší dobu, než by chtěli. A s několika sladkými recepty z dýně vás budu taky během října zásobovat. Určitě nebudu první ani poslední, protože v tomto období se na netu dýňovými recepty jen hemží. Takže se předem omlouvám a doufám, že vás tím úplně neotrávím :-) Ale prostě nemůžu jinak.

Dýňové koření, které jsem si namíchala, dodává koláči tu pravou podzimní voňavou chuť. A hlavně, koláč v puse vyloženě voní. Trochu mi připomíná chutí perník, ale v kombinaci s dýní, je to ještě vyšší level. Za svou vláčnost vděčí dýňovému pyré a krému z mascarpone. A slaný karamel tohle všechno ještě asi tisíckrát podtrhne a chuťové buňky explodují :-). Tedy alespoň ty moje explodovaly.




DÝŇOVÝ KOLÁČ SE SLANÝM KARAMELEM

Ingredience:

Těsto:

2 hrnky (250 ml) špaldové hladké mouky
1 hrnek celozrnné špaldové mouky
1 prášek do pečiva s vinným kamenem
1 kávová lžička sody
1,5 hrnku třtinového cukru
2 vejce
3/4 hrnku oleje
6 vrchovatých polévkových lžic dýňového pyré (cca 200 g)
3/4 kávové lžičky skořice
1/4 kávové lžičky mletého zázvoru
1/2 kávové lžičky mletého muškátového oříšku
1/4 kávové lžičky mletého nového koření
1/4 kávové lžičky mletého hřebíčku

Dýňové pyré:

1 menší máslová dýně
3 lžíce vody
2 lžíce medu

Krém:

500 g mascarpone
100 h povoleného másla
4 polévkové lžíce moučkového cukru
1 kávová lžička javorového sirupu

Slaný karamel:

100 g cukru krystal
100 ml smetany na šlehání
70 g másla
1/2 kávové lžičky soli


Postup:

Pyré:

Dýni si omyjeme, nakrájíme na plátky, pokapeme medem a dáme péct do trouby na 170°C na cca 20 - 25 minut. Necháme vychladnout a slupku odstraníme. Přidáme trochu vody a rozmixujeme do hladkého pyré.

Těsto:

Troubu si předehřejeme na 170°C. Dno koláčové formy si vyložíme pečícím papírem a okraje vymažeme máslem a vysypeme tak jak jsme zvyklí.

Na těsto se nejprve vyšleháme žloutky s cukrem. Poté přidáme olej a dýňové pyré. Ve druhé misce smícháme mouky, všechno koření, prášek do pečiva a sodu. Postupně tuto sypkou směs vmícháváme do vyšlehané směsi. Těsto nalijeme do formy a dáme péct. Pečeme cca 45 minut. Vyzkoušíme špejlí, jestli je těsto upečené. Vyndáme z trouby, 10 minut necháme vychladnout ve formě a poté z formy vyjmeme a necháme ještě vychladnout.

Krém:

Mezitím co nám chladne koláč, připravíme si krém. Na krém si vyšleháme máslo s cukrem. Šleháme až je máslo krásně bílé. Přidáme vychlazené mascarpone a javorový sirup a vyšleháme na hladký krém.

Krém naneseme na koláč a jemně jím natřeme i boky. Dáme ztuhnout do chladničky a připravíme si slaný karamel.

Slaný karamel:

Cukr necháme na pánvi na mírném ohni zkaramelizovat. Jakmile se všechen cukr rozpustí, přidáme smetanu a pořádně mícháme. Přidáme máslo a sůl. Sundáme z plotýnky a mícháme, dokud se všechny ingredience nepropojí. Přelijeme do nádoby a necháme ještě mírně zhoustnout. Nalijeme na koláč a pokud nespotřebujeme vše, můžeme spotřebovat na karamelky :-)














7 komentářů

  1. Mňáám, koláč vypadá lákavě. Já také letos jedu na dýňové vlně, zatím jsem zkoušela cheesecake a muffiny :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na cheescake se také chystám, akorát teď musím doma dělat trochu "normálnější buchty". Jinak si je s těmi dortíky pěkně rozmlsám :-)

      Vymazat
    2. Haha, tak to znám veeelmi dobře :) To potom slyším věty typu: " a to je jako obyčejný perník" :D

      Vymazat
  2. Tak dneska jsem pekla tento podle tebe a zase velka pecka jako vzdy!!! I ten slany karamel se povedl🙌🙌🙌 Alenko, dekuji za tvou krasnou tvorbu!

    OdpovědětVymazat

Ahoj,
jsem moc ráda, že jste se zastavili. Děkuji za všechny komentáře a připomínky.

Alča

Co je nového na instagramu

© Mon cafe blog. Design by FCD.