Rybízová bublanina

24. července 2016


Léto je v plném proudu a my si užíváme bohaté úrody ovoce. Dnes to sice vypadá, že už jdu s křížkem po funuse, protože zřejmě už máte rybíz všichni posbíraný. Možná však také máte stejně jako my několik pytlíků v mrazáku a čekáte na vhodnou příležitost, kdy ovoce nahromaděné během léta využít. Na rybíz se těším každý rok. Mám ráda sladkokyselou chuť červeného rybízu a sladkou chuť rybízu černého. Jakmile dozrají na naší zahradě, nastává období vaření marmelád a pečení. Nejčastěji rybíz používáme do koláčů a bublanin, takže i tentokrát byla volba jasná. Poctivá domácí bublanina vonící po vanilce a másle.



Ingredience (na větší plech):
2 hrnky (250 ml) polohrubé mouky
1 hrnek špaldové hladké mouky
1 prášek do pečiva s vinným kamenem
1 vanilkový cukr
špetka vanilky nebo 1 vanilkový lusk
1,5 hrnku pískového cukru
citronová kůra z 1 citronu
2 vejce
3/4 hrnku kokosového oleje (můžete použít i klasický)
2 vrchovatých lžic řeckého jogurtu
mléko - cca 1 hrnek (mléko je potřeba přilévat postupně, aby bylo těsto spíše hustší)

Posypka:
4 polévkové lžíce moučkového cukru
4 lžíce hladké mouky
4 lžíce másla

100 g másla
červený rybíz - mám ráda hodně ovoce, takže střední miska rybízu


Postup:
1) Troubu si předehřeji na 180°C. Rybíz omyji a otrhám ze stopek.
2) Do jedné mísy si proseji obě mouky, přidám cukry, prášek do pečiva, vanilku, citronovou kůru. Promíchám sypké ingredience. Postupně pak začínám přidávat jogurt, vejce, olej a nakonec přilévám mléko. Těsto by nemělo být úplně řídké, ale spíš hustší.
3) Na posypku si smíchám cukr, mouku a máslo. Těsto naleji na vymazaný a moukou vysypaný plech. Pokladu jej nahusto rybízem a posypu posypkou. Na tu pak ještě pokladu nepravidelně na tenké plátky nakrájené máslo.
4) Dám do trouby a peču cca 40 minut, dokud okraje nezačnou zlátnout a neodlepí se trochu od plechu. Vytáhnu z trouby a nechám vychladnout.







Okomentovat

Ahoj,
jsem moc ráda, že jste se zastavili. Děkuji za všechny komentáře a připomínky.

Alča

Co je nového na instagramu

© Mon cafe blog. Design by FCD.