6. 7. 2016

Levandulový sirup


Trochu mi to trvalo, ale mám ho. Vyrábím ho každý rok, stejně jako se snažím zužitkovat a vytvořit domácí sirupy z bezu a dalších bylinek. Poslední tři roky jsem většinou tu hlavní sezónu levandule prošvihla a stíhala jsem připravovat pouze limonádu. Letos jsem se rozhodla zkusit vyrobit sirup, který se mi podaří na nějaký delší čas zakonzervovat. Ráda používám několik kapek sirupu na ochucování krémů, které pak získají jinou dimenzi chutí. 
Vždycky jsem toužila po levandulových záhonech a vždy toužím, alespoň do té doby, dokud je nemusím otrhávat a sklízet. Často je mi až líto tu nádheru ostříhat a tak chodím a vybírám a tak mi to zabere dobu asi trojnásobnou. A pak nastává čištění a otrhávání jednotlivých kvítků. Ale odměnou je mi krásná světle fialková pochutina, kterou při horkých letních dnes usrkáváme brčkem na dvorku ve stínu. U toho si můžete představovat, že jste uprostřed levandulových polí v Provence.



Ingredience:
100 g levandulových kvítků
1 kg cukru
(cukr bílý - sirup bude mít fialovou barvu, cukr třtinový - bude mít karamelovou barvu)
1,5 l vody
1 citron nakrájený na plátky
30 g kyseliny citronové

Postup:
1) Rozkvetlé květy levandule nastříhám nadrobno anebo se kvítky snažím otrhat. 
2) Vodu přivedu do varu a naleji ji do velké sklenice. Přidám levanduli, cukr a kyselinu citronovou. Míchám tak dlouho, než se cukr rozpustí. Nakonec vložím nakrájený citron.
3) Láhev přikryji gázou a připevním gumičkou nebo utěrkou. Louhuji při pokojové teplotě 2 - 3 dny.
4) Třetí den scedím přes gázu nebo přes sítko. Přeliji do čistých lahví a pečlivě je uzavřu. Můžete doplnit kostkami ledu a čerstvou mátou.









4 komentáře

  1. Wau, tak tenhle sirup jsem ještě nezkoušela. Vypadá tedy báječně, takže děkuji za tip a vyzkouším :) Už teď se na něj moc těším
    Gabrieless

    OdpovědětVymazat
  2. Krásné. Sirup má úžasnou barvu. Musím letos vyzkoušet. Jak dlouho asi vydrží?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Kamilo, moc děkuji. Měla jsem ho v ledničce a vydržel mi měsíc. Ale je potřeba dobře uzavírat nádobu. Jednou jsem ho zapomněla ve spíži a tam nevydržel ani týden.

      Vymazat

Děkuji za všechny komentáře a těším se vás.
S láskou Alča ♥

© Mon Café Blog. Design by FCD.