17. 7. 2016

Celozrnné bublaninové tarteletky s nektarinkami


Nemůžu si pomoci, ale připadá mi škoda péct v létě jiné koláče, než ovocné. Po upršeném týdnu a troše hřešení v podobě zákusků, jsem se rozhodla upéci trochu zdravější variantu naší bublaniny. Říkám naší, protože u nás doma pečeme v podstatě pouze jeden jediný recept na bublaninu. Pečeme ho, co si pamatuji. Zkoušeli jsme samozřejmě i jiné, ale vždy se vrátíme k tomuto. A protože ho pečeme už více, než 35 let, dá se říct, že patří k našim rodinným klenotům. A na kuchařce je to pořádně znát. Umaštěné a otrhané stránky jsou důkazem, že se tento koláč u nás peče velmi často. Tentokrát jsem nahradily klasiku ingredience trochu zdravější. Vůbec to však neubralo na jeho chutnosti a ba právě naopak. Jeho chuť je v tomto složení jiná, originální a velmi nakažlivá. Prostě ujídáte a ujídáte a toužíte po dalším soustu. Na těsto jsem použila menší formičky na tarteletky a tak má každý svou malou soukromou bublaninu.



Ingredience:
1,5 hrnku (250 ml) celozrnné špaldové mouky
1,5 hrnku špaldové mouky
1,5 hrnku třtinového cukru
1 prášek do pečiva s vinným kamenem
3 žloutky + 3 bílky
špetka soli
2 jablka
3 lžíce kokosového oleje
1 lžíce horké vody
kůra z 1 citronu
1,5 - 2 hrnky mandlového mléka
6 - 7 větších zralých nektarinek

Posypka:
4 lžíce třtinového cukru
4 lžíce ovesných vloček
5-6 lžic kokosového oleje


Postup:

1) Troubu si předehřejeme na 180° C. Formičky na tarteletky si vymažeme a vysypeme hrubou moukou.
2) Mouky prosejeme do mísy, přidáme cukr, prášek do pečiva, sůl a žloutky. Jablka si oloupu a zbavím jádřinců. Spolu s kokosovým olejem a horkou vodou si z nich připravím pyré. Pyré přidám do těsta, nastrouhám citronovou kůru. Postupně přilévám mléko a míchám. Těsto by nemělo být ani tuhé, mělo by být trochu řidší, aby stékalo z vařečky. Z bílků si ušlehám tuhý sníh, která postupně zamíchávám do těsta.
3) Nektarinky si umyji, zbavím pecky a nakrájím na tenké plátky. Těsto vyliji do formiček a pokladu plátky nektarinek.
4) Nakonec posypu posypkou připravenou z cukru, vloček a oleje. Všechny tyto přísady dám do misky a prsty postupně promíchávám. Dám do trouby a peču cca 35 - 40 minut. Špejlí vyzkouším, jestli jsou bublaniny upečené. Pokud se těsto nelepí vytáhnu z trouby a nechám vychladnout.








Okomentovat

Děkuji za všechny komentáře a těším se vás.
S láskou Alča ♥

© Mon Café Blog. Design by FCD.