PERNÍKOVÝ DORT S BRUSINKOVÝM KRÉMEM

3. prosince 2019


První adventní víkend za námi. Musím říct, že jsem ani nepostřehla, že byl, a tak nějak jsme ho stihla s jazykem vyplazeným na vestě. Ale i když byl náročný, neměnila bych na něm ani minutu. Nejdřív parádní dámská jízda a výlet skoro zimní krajinou na Rabštejn a v neděli pečení a dohánění výroby adventního věnečku na stůl a na dveře. To je zatím jediná adventní výzdoba, kterou jsem stihla :D. Ale postupně bude přibývat (až najdu krabice 😊).

Minulý týden už kuchyni provoněla vůně lineckého, které jsem pekla na vánoční jarmark pro kamarády, abych jim přispěla troškou do mlýna a podpořila jejich sbírku na kostelní věž. Nedělní ráno pak provonělo naši kuchyni perníkové koření. K tomu hrál první vánoční playlist, prostě vánoční atmoška se pomalu usazuje i u nás doma.

Původně jsem chtěl upéct „jen“ perník, ale nakonec jsem se ho rozhodla, že, když už je ta sváteční neděle, vytvořím něco svátečnějšího. Perníkové těsto nepatří zrovna k těm nejtradičnějším, ze kterého se pečou dorty, což je možná škoda, protože chutná skvěle. Nadýchané těsto vonící po skořici, badyánu a dalším koření se skvěle doplňuje s lehkým krémem z mascarpone a brusinek. Určitě jej musíte vyzkoušet.


PERNÍKOVÝ DORT S BRUSINKOVÝM  KRÉMEM

INGREDIENCE

Průměr formy 18 cm
Dort se skládá ze 2 korpusů rozkrojených na celkem 4 části

1 KORPUS

100 g másla
3 g mleté skořice
3 g mletého badyánu
2 g mletého zázvoru
180 ml špaldové mouky
6 g prášku do pečiva
2 vejce
280 g třtinového cukru
150 ml mléka

KRÉM NA CELÝ DORT

600 g mascarpone
300 ml smetany ke šlehání
4 lžíce moučkového cukru
10 lžic brusinkové marmelády (s kousky brusinek)

Ovoce na ozdobení (ostružiny, bezinky)


POSTUP

Troubu předehřejeme na 150°C.

Vejce vyšleháme s cukrem do hladké hmoty. Máslo rozpustíme a necháme cca 15 minut vychladnout, poté přilijeme mléko a zamícháme. Do vyšlehané hmoty přidáme koření, prosejeme mouku a prášek do pečiva a vlijeme vlažné máslo s mlékem. Těsto vymícháme dohladka. 
Formu na dort (nejlépe s odnímatelným dnem) vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme máslem. Vylijeme těsto a pečeme ve vyhřáté troubě cca 40 - 50 minut – upečení zkusíme pomocí špejle. Necháme vychladnout, vyklopíme a necháme vystydnout na mřížce. 
Poté si připravíme a upečeme těsto stejným způsobem na 2. korpus. 

Mezitím si připravíme krém. Studené mascarpone vyšleháme s cukrem, přidáme studenou smetanu a vyšleháme na vyšší obrátky do krému. Poté snížíme rychlost na minimum a opatrně zašleháme 4 – 5 lžic brusinkové marmelády. 

Jakmile budou korpusy vychladnuté, pomocí nože je rozřežeme podélně na polovinu. Na první korpus rozetřeme část marmelády a poté krému. Položíme druhý plát a opět potřeme marmeládou a krémem. Stejně pokračujeme třetím plátem a ukončíme položením čtvrtého plátu. Korpusy zarovnáme a začneme nanášet zbytek krému po stranách a na horní část dortu. Krém uhladíme pomocí nože nebo špachtle. 
Než dort nazdobíme, necháme krém ztuhnout v lednici – na zpevnění můžeme použít špejle, které zapíchneme do korpusu, aby se dort nepohnul a nespadnul, než se krém zpevní. Nakonec dort dozdobíme.









Okomentovat

Ahoj,
jsem moc ráda, že jste se zastavili. Děkuji za všechny komentáře a připomínky.

Alča

Co je nového na instagramu

© Mon cafe blog. Design by FCD.