ČOKOLÁDOVÉ KOŠÍČKY S BRUSINKAMI A PISTÁCIEMI

17. prosince 2019


Košíčky patří k cukroví, které se pravidelně vyskytuje na našem pečícím seznamu. Nikdy ale nejsou stejné, vždy se snažím vymyslet novou verzi. Ale těmto čokoládovým s brusinkami ale neodolám a zařadím je zřejmě každé Vánoce. Kakaový korpus na košíčky jsem naplnila jen zavařenými brusinkami, čokoládovým krémem a pistáciemi. A byla to pro mě prostě TOP kombinace.

Musím se přiznat, že obecně moc nemusím máslové krémy. I když někdy jsou nejlepším řešením, dávám přednost lehčím krémům z mascarpone. Někdy však není nazbyt a máslový krém je prostě nejlepším řešením. Třeba jako v tomhle případě. Na krém jsem použila hodně hořkou čokoládu a málo cukru, takže ve výsledku nechutná krém vůbec přeslazeně. 


ČOKOLÁDOVÉ KOŠÍČKY S BRUSINKAMI A PISTÁCIEMI

INGREDIENCE

KOŠÍČKY
(cca 40 košíčků)

250 g hladké špaldové mouky
160 g másla pokojové teploty
100 g mletých ořechů
50 g cukru moučka
1 žloutek
2-4 lžíce kakaa holandského typu
špetka soli


KRÉM

240 g změklého másla
50 ml smetany na šlehání
3 lžíce moučkového cukru
5 lžic rozehřáté 70 – 80 % čokolády

Brusinkový kompot nebo džem
Nasekané nesolené pistácie na posypání


POSTUP

KOŠÍČKY

Nejprve si připravíme těsto.

Mouku prosejeme do mísy, smícháme s cukrem, ořechy, kakaem a solí. Přidáme na kousky nakrájené máslo a žloutek a prsty nebo v procesoru zpracujeme do hladkého těsta. Těsto zabalíme do potravinové folie a dáme na 60 minut do ledničky.

Těsto vyndáme z ledničky, pokud hodně ztuhlo, necháme chvilku povolit. Nachystáme si formičky na košíčky (pokud jsou nové, je lepší je vymazat trochou másla, které rozetřeme papírovou utěrkou; pokud už je používáte po několikáté, není potřeba je vymazávat, protože těsto je máslové). Z těsta děláme malé kuličky, které vtlačujeme do formiček. Prsty těsto vytlačujeme od středu ke krajům, aby uprostřed vznikl prostor na brusinky a krém.

Pečeme v troubě vyhřáté na 175°C 10 – 12 minut. Ještě horké košíčky vyklopíme z formiček a necháme je vychladnout.

KRÉM

Mezitím si připravíme krém. V robotu ušleháme změklé máslo s cukrem, rozehřátou čokoládou a nakonec přidáme smetanu. Vyšleháme hladký krém, kterým naplníme cukrářský pytlík se zdobící špičkou. Dáme na 15 – 20 minut ztuhnout do ledničky.


DOKONČENÍ

Do každého košíčku naneseme ½ lžičky – 1 lžičku brusinkového kompotu nebo marmelády (já dávám celou, protože brusinky miluju). Jakmile je krém ztuhlý, naplníme jím košíčky. Nakonec posypeme mletými nebo nasekanými pistáciemi.

Skladujeme v chladu, aby se krém neroztopil, a nejlépe ve vzduchotěsné nádobě.






Follow my blog with Bloglovin

Okomentovat

Ahoj,
jsem moc ráda, že jste se zastavili. Děkuji za všechny komentáře a připomínky.

Alča

Co je nového na instagramu

© Mon cafe blog. Design by FCD.