HRUŠKOVÉ KOLÁČKY DO RUKY

29. září 2019


Tenhle týden se opravdu vydařil. Jak jste mohli vidět ve stories na instagramu nebo na FB, zúčastnila jsem se v Praze foodblogu roku. Byla jsem nominované v kategorii OBJEV ROKU a vůbec jsem si netroufala pomýšlet na nějaké umístění. Skvělých blogů je totiž kolem spoustu a už jenom to, zúčastnit se a vidět "na živo" svoje favority a oblíbené bloggery bylo super. Nakonec jsem se díky skvělé poradě ocitla v TOP 5 v téhle kategorii - vidět svoje jméno v nominacích bylo strašně zvláštní, hlavně, když vím, kdo seděl v porotě. Proto mě to neskutečně těší a je to takové moje malé vítězství. Ale taky je to hnací motor a určitá zodpovědnost vůči vám, mým čtenářům a fanouškům. Tak snad se vám bude u mě na blogu dál líbit. Určitě popřemýšlím, čím ho ještě oživit a okořenit, aby vás stále bavil :-)

Původně jsem chtěl na oslavu upéct nějaké dort. Ale pak jsem se rozhodla, že využiju hezkého počasí, půjdu na šípky a zkusím uvařit marmeládu, Dort tak nechávám na později. Ale určitě o něj nepřijdete :-).

Trhání šípků zabralo docela času a tak se tyhle malé koláčky do ruky hodily. A jestli milujete pikniky, tak si je zkuste připravit. Na dece, ve svetru, s teplou kávou a na zlatavém podzimním sluníčku si je vychutnáte, tak jak se patří.
Hrušky patří k mému oblíbenému podzimnímu ovoci. A o víkendu se na ně konečně dostalo. Bohužel se nám letos na zahrádce skoro nic neurodilo, jejich sezóna tak bude dost krátká. Miluju jejich lehce nasládlou chuť, které se skvěle hodí ke skořici, vanilce, čokoládě a karamelu... Zkaramelizované hrušky jsem použila jako náplň do koláčků, které jsou akorát do ruky. Každý tak má svůj a nemusíte se o ně hádat.
Koláčky můžete udělat jako klasické mřížkové anebo si vyhrát s vykrajovátky a ozdobit je kytkama, hvězdičkama nebo lístkama jako já.


HRUŠKOVÉ KOLÁČKY DO RUKY

INGREDIENCE
(8 koláčků)

TĚSTO

360 g celozrnné špaldové mouky
2 lžíce třtinového cukru
1/4 kávové lžičky himalájské soli
225 g studeného másla
6-8 lžic studené vody

NÁPLŇ

3 střední hrušky
2 lžíce třtinového cukru
2 lžíce másla
1 lžíce mleté skořice
1 lžička citronové šťávy
2 lžíce kukuřičného škrobu

1 vejce na potření


POSTUP

TĚSTO

Nejprve si připravíme těsto.

Mouku prosijeme do mísy, přidáme cukr a sůl. Přidáme na kousky nakrájené máslo a prsty nebo v procesoru zapracujeme máslo do sypké směsi. Zapracujeme tak, aby zůstaly vidět kousky másla.
Jakmile máme těsto ve formě posypky, začneme po lžících přidávat vodu a zapracováváme, aby vzniklo kompaktní těsto. Těsto zabalíme do potravinové folie a dáme na hodinu do ledničky.

NÁPLŇ

Na náplň si oloupeme hrušky a nastrouháme je na hrubém struhadle. Na pánvi si na středním plameni zkaramelizujeme cukr. Jakmile se na krajích začne rozpuštět, snížíme plamen a necháme cukr úplně rozpustit. Přidáme máslo a promícháme.

Přisypeme nastrouhaní hrušky (pokud pustily moc tekutiny, tu nepřiléváme). Pokud karamel ztuhne, nic se neděje, prostě dál mícháme, karamel se znovu rozpustí. Vaříme 2 - 3 minuty.

Citronovou šťávu smícháme s kukuřičným škrobem a přidáme k hruškám. Minutu povaříme, odstavíme a necháme zcela vychladnout.

DOKONČENÍ

Těsto vyndáme z ledničky - pokud hodně ztuhlo, necháme chvilku povolit. Rozdělíme na 2 části. 

 Z první části vyválíme na pomoučeném vále placku o tloušťce cca 3 mm. Vykrojíme 8 koleček (koláček o průměru cca 8 cm). Plech vyložíme pečičím papírem a kolečka na něj přeneseme. 

Na koláčky rozdělíme náplň, od okrajů necháme cca 1 cm místo. 

Druhou polovinu těsto vyválíme na placku a nožem nebo rádýlkem vykrajujeme proužky. Ty pak tvarujeme do mřížek na koláčky. Ze zbylého těsta můžeme také vykrájet lístky, kytky, hvězdičky a ozdobit koláčky.

Troubu předehřejeme na 190°C. Pokud se vám při práci těsto povolilo, dáme jej na 15 minut do mrazáku. V malé misce rozmícháme vajíčko a potřeme jím koláčky.
Pečeme 25 - 30 minut, dokud koláčky nezhnědnou.








4 komentáře

  1. Alco, kolacky nadherne a co teprve ty boruvkove pletenece, ale ty fotky!!! Dokonale. M.

    OdpovědětVymazat
  2. Přímo vymazlené koláčky .. a takhle do ruky to je skvělý nápad = ,,rychle sbaleno,, a vyjiždí se na výlet !!! Hrušky milujeme !! Iva

    OdpovědětVymazat

Ahoj,
jsem moc ráda, že jste se zastavili. Děkuji za všechny komentáře a připomínky.

Alča

Co je nového na instagramu

© Mon cafe blog. Design by FCD.