DOMÁCÍ KYNUTÉ KOBLÍŽKY

18. února 2018


Koblížky dříve patřívaly k masopustnímu veselí celkem běžně a předznamenávaly postní dobu. Ale protože dnes jsou koblížky v pekárnách k dostání téměř po celý rok, připravujeme si je doma skutečně jen v tuto dobu. Domácí jsou prostě domácí a mají své kouzlo. Jakmile se zakousnete do nadýchaných koblih, nejenže budete mít celou pusu od moučkového cukru, ale nebudete chtít zůstat jen u jedné koblihy.

Doma jsme vyzkoušeli několik receptů, než jsme našli ten náš nejoblíbenější. Koblížky miluju, ale stačí mi jeden až dva a zase je pak delší dobu nemusím :o). Nejvíc si užívám jejich přípravu a hlavně smažení. To jsem musela trochu vychytat. Stálo mě to několik pokusů, než jsem získala tu správnou fintu, jak si rozehřát olej, abych koblížky nespálila a usmažila skutečně dozlatova. Pokud jde o náplň, dáváme doma přednost marmeládové klasice s meruňkovou nebo malinovou příchutí.


DOMÁCÍ KYNUTÉ KOBLÍŽKY

INGREDIENCE


Na 20 – 25 koblih (průměr cca 6 cm)

500 g hladké mouky
42 g droždí
3 žloutky
250 ml vlažného mléka
50 rozpuštěného másla
50 g cukru krupice
3 lžíce rumu
špetka soli
1 litr řepkového oleje na smažení / nebo sádlo na smažení

malinová marmeláda


POSTUP

Nejdřív si připravíme kvásek. Droždí pokojové teploty rozetřeme v malé misce se lžičkou cukru na tekutou kaši. Přidáme polovinu vlažného mléka a 1 lžíci mouky, promícháme, přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme vykynout přibližně 15 minut.

Žloutky třeme s cukrem, dokud nebudou světlé a nezvětší svůj objem. 

Do větší mísy prosejeme mouku a přidáme špetku soli. Do žloutkové směsi přilijeme rum, máslo, zbytek mléka, přisypeme mouku a nakonec přidáme hotový kvásek. Všechny ingredience vyhněteme pomocí robota. Těsto by mělo být hladké, proto necháme pracovat robota 5 – 10 minut. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme ho kynout na teplém místě 60 – 90 minut.

Jakmile bude těsto vykynuté, vyklopíme na moukou posypané vál, rukama těsto splácneme a válečkem rozválíme na placku silnou necelé 2 cm. Pomocí kulatého vykrajovátka vykrajujeme koblihy – stačí menší průměr, protože při smažení se koblihy zvětší. Kolečka narovnáme na plech, přikryjeme utěrkou a necháme ještě 30 minut kynout.

Do středně velkého kastrolku nalijeme olej na výšku 2 cm a na středním stupni ho necháme rozehřát – jeho rozehřátí zkusíme ponořením jednoho koblížku. (Dáváme pozor, abychom olej nepřepálili, jinak by se koblihy uvnitř nedosmažily). Koblihy vkládáme horní stranou dolů a přikryjeme na chvilku pokličkou, aby koblihy díky páře naskočily. Smažíme dozlatova, poté otočíme a bez pokličky dosmažíme dozlatova. Trvá to přibližně 2 minuty z každé strany. Hotové koblihy pokládáme na papírovou utěrku, která nasákne olej. 

Koblížky naplníme malinovou marmeládou. Nachystáme si cukrářskou plničku s rovným a širším nástavcem. Koblížky uchopíme a z boku do nich pomocí nástavce vytvoříme otvor, kterým do nich vstříkneme marmeládu. Takto naplněné koblížky nakonec poprášíme moučkovým cukrem. Nejlepší jsou čerstvé (ale druhý den taky nejsou k zahození :o)).

















4 komentáře

Ahoj,
jsem moc ráda, že jste se zastavili. Děkuji za všechny komentáře a připomínky.

Alča

Co je nového na instagramu

© Mon cafe blog. Design by FCD.