ČOKOLÁDOVÉ TARTELETKY S OSTRUŽINAMI

11. února 2018


Příští týden nás čeká Valentýn. Neřadím se k největším vyznavačům tohoto svátku, kteří by jej museli slavit za každou cenu, ale pokud si na vás někdo vzpomene, v koutku srdce to vždy potěší. Pokud stále ještě vymýšlíte valentýnské menu, zkuste jako dezert připravit tyhle zatraceně hříšně čokoládové tarteletky. Pod vrstvou čokoládové ganache najdete lahodné ostružinové pyré s kapkou alkoholu :-).


ČOKOLÁDOVÉ TARTELETKY S OSTRUŽINAMI

Ingredience

Těsto (6 větších tarteletek)

500 g hladké mouky
320 g másla pokojové teploty
160 g moučkového cukru
3 žloutky
3-4 lžíce kakaa holandského typu

Náplň:
500 g ostružin
50 g pískového cukru
1 lžíce vody
2 lžíce portského vína

Čokoládový krém ganache:
200 ml smetany
100 g hořké nebo mléčné čokolády 
2 lžíce medu

fazole nebo čočka při pečení korpusů
alobal


Postup

Nejprve si připravíme těsto. 
Všechny ingredience vložíme do robota (těsto můžeme zpracovat i ručně, ale v robotu je to raz dva). Jakmile bude těsto vláčné a bude držet pohromadě, vyklopíme jej z mísy a zabalíme do potravinářské fólie a dáme odpočinout na chladnější místo na cca 30 - 60 minut. 

Mezitím si připravíme šlehanou ganache. Ve vodní lázni si zahřejeme smetanu s medem. Jakmile bude směs horká, přidáme čokoládu a necháme ji rozpustit. Pomalu mícháme. Sundáme z plamene a šlehačem šleháme až do úplného vychladnutí. Vložíme na chvilku do lednice.

V kastrůlku rozehřejeme ostružiny s cukrem a trochou vody. Vaříme na slabém plameni asi 20 minut a pomalu směs redukujeme, aby se vypařila přebytečná tekutina. Nakonec přidáme portské víno. Necháme vychladnout.

Troubu předehřejeme na 170° C.
Jakmile je těsto vychlazené, nachystáme si tarteletky (nejlépe formičky s odnímatelným dnem). Na pomoučeném vále vyválíme placku, ze které vykrajujeme kolečka o něco větší, než jsou formičky. Přeneseme do formiček (pokud je potřeba formičky vymažeme máslem) a vytvarujeme. Ořízneme přebytečné okraje. Pomocí vidličky propíchneme dno těsta. Z alobalu vystřihneme kolečka a zakryjeme jimi i část okrajů formiček. Nasypeme trochu fazolí, aby se těsto nezvedalo.
Dáme do trouby a pečeme 15 - 20 minut. Kontrolujeme, aby se těsto nepřipálilo. Vyndáme z trouby a necháme vychladnout na mřížce. Odstraníme fazole a alobal.

Když tarteletky úplně vychladnou, naneseme ostružinovou směs. 
Ganache naplníme do cukrářského sáčku s ozdobnou špičkou a jednotlivé tarteletky ozdobíme. Uchováváme v chladnu.







Okomentovat

Ahoj,
jsem moc ráda, že jste se zastavili. Děkuji za všechny komentáře a připomínky.

Alča

Co je nového na instagramu

© Mon cafe blog. Design by FCD.