13. 11. 2017

LINECKÝ HRUŠKOVÝ KOLÁČ


Já vím, že se to už začíná na blozích a internetu pomalu rozjíždět s recepty na vánoční pečení, ale než vás jimi začnu zásobovat taky, mám tu ještě nějaký ten podzimní recept. Letos jsme měli skutečně neskutečnou úrodu hrušek. Ostatně to můžete vidět na blogu nebo na instagramu, kde jsem několik receptů a obrázků sdílela. Když si to tak vlastně uvědomuju, tak zatím jsem letošní podzim neupekla ještě nic z jablek (což budu muset zřejmě napravit). Přemýšlela jsem, do čeho se pustit, inspirace byla spousta. Nakonec jsem sáhla tak trochu po klasice, protože sladkým hruškám sluší podle mého názoru nejvíc linecké. S koláčem jsem si docela vyhrála. Vykrajování lístků byl tak trochu trénink na Vánoce. Ale klidně motejte copánky, vykrajujte proužky, kytičky, hvězdičky, zvířátka… prostě, co chcete a na co máte náladu :D.


LINECKÝ HRUŠKOVÝ KOLÁČ 

Ingredience

Těsto:
300 g hladké mouky
100 g moučkového cukru
120 g másla
1 vejce
2-3 lžíce mléka
lžička citronové kůry
pár kapek vanilkového extraktu nebo 1 lžička vanilkové pasty

Náplň:
3 hrušky
2 lžíce skořice
3 lžíce třtinového cukru
3 lžíce kukuřičného škrobu
1 lžička vanilkové pasty

Postup

Na těsto si do mísy prosejeme mouku a cukr. Přidáme máslo pokojové teploty, vejce, citronovou kůru a vanilku a zpracováváme těsto. Po lžících přidáváme mléko, dokud nevznikne kompaktní hmota, která se nelepí. Zabalíme do potravinové fólie a dáme do ledničky na 1 – 2 hodiny.

Mezitím si připravíme náplň do koláče. Hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců a nastrouháme na hrubém struhadle. Pokud budou hrušky šťavnaté, budeme mít hodně šťávy. V tom případě přebytečnou šťávu slijte. Přidejte cukr, skořici, škrob a vanilkovou pastu. Nechte chvíli bokem, aby se chutě propojily.

Troubu předehřejeme na 170°C. Formu s odnímatelným dnem vymažeme. 

Těsto vyndáme z ledničky a rozděláme na poloviny. Z první poloviny vyválíme na pomoučněném vále kulatou placku silnou cca 5 mm. Opatrně přeneseme pomocí válečku do formy. Prsty pravíme do formy a přebytečné okraje ořízneme. Dno koláče propícháme vidličkou. Dáme na 15 minut zapéct do trouby. Vyndáme z trouby a naneseme hruškovou náplň. Ze zbylé části těsta vykrajujeme lístky nebo další tvary, kterými zakryjeme horní část koláče. Můžete také nakrájet jen proužky, uplést copánky atd. Vložíme zpět do trouby a pečeme cca 40 – 50 minut. Jakmile začne horní vrstva koláče zlátnout, vyndáme z trouby. Necháme zcela vychladnout. Na závěr mírně pocukrujte moučkovým cukrem.








Okomentovat

Děkuji za všechny komentáře a těším se vás.
S láskou Alča ♥

© Mon Café Blog. Design by FCD.