KOKOSOVÍ ŠNECI

18. listopadu 2017

Klasické skořicové šneky známe všichni. K podzimu, podzimnímu počasí a dezertům skořice prostě patří. Nicméně na mě jde už trochu předvánoční nálada - hlásím, že už mám 2 dárky a začala jsem tvořit adventní výzdobu. Za pár dní přijde už na řadu vánoční pečení. Kromě vůně perníčků, skořice nebo vanilky mám s vánočním pečením spojenou taky vůni kokosu linoucí se z kokosových sušenek. Navíc kokos fakt můžu. Ale proč to vlastně píšu… Napadlo vás někdy připravit šneky s náplní z kokosu místo ze skořice? Pokud ne, tak se do toho bez obav pusťte. Šneci dostanou úplně nový rozměr a jejich chuť je neskutečná. A buďte si jistí, že pokud ochutnáte, neodoláte a rozhodně sáhnete po dalším kousku. Jsou nebezpečně návykoví.





KOKOSOVÍ ŠNECI

Ingredience:

Těsto:
150 g změklého másla
90 g třtinového cukru + 2 lžíce na kvásek
1/2 lžičky soli
500 ml mléka
50 g kvasnic
820 g špaldové mouky

Náplň:
150 g změklého másla
50 g strouhaného kokosu
90 g třtinového cukru

1 rozšlehané vejce


Postup:

Nejprve si připravíme kvásek - do vlažného mléka rozdrobíme kvasnice a necháme vzejít kvásek.

Máslo vyšleháme s cukrem. Do mísy prosejeme mouku a sůl. Poté přimícháme postupně kvásek a umícháme hladké těsto. Z těsta vytvoříme bochánek a přikryjeme v míse utěrkou. Necháme kynout, než zdvojnásobí svůj objem (cca 60 - 90 minut).

Mezitím si připravíme náplň. V kastrůlku rozpustíme máslo, přidáme cukru a kokos. Necháme vystydnout. 

Jakmile je těsto vykynuté, rozdělíme si ho na 2 části. Z každé vyválíme plát o velikosti 40 x 40 cm a rozetřeme na něj polovinu náplně. Těsto přeložíme na třetiny jako dopis - střední třetina leží na stole, přes ni přeložíme horní třetinu a na tu přeložíme spodní třetinu. Ještě trochu rozválíme a nakrájíme na 2 cm silné proužky. Každý proužek pak stočíme do šneku/spirály.

Položíme na plech vyložený pečícím papírem. Necháme ještě 30 minut kynout. Troubu předehřejeme na 250°C. Před vložením do trouby potřeme šneky ještě rozšlehaným vajíčkem. Pečeme asi 8 - 10 minut. Jakmile začne povrch zlátnout, vytáhneme z trouby a necháme vychladnout na mřížce. Nakonec můžeme ještě trochu zaprášit moučkovým cukrem.






2 komentáře

  1. Mňááám! Kokos miluji a jenom se na tyhle šneky podívám a hned bych jednoho ke kávě ochutnala, no a u jednoho bych určitě nezůstala :-D

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat

Ahoj,
jsem moc ráda, že jste se zastavili. Děkuji za všechny komentáře a připomínky.

Alča

Co je nového na instagramu

© Mon cafe blog. Design by FCD.