4. 6. 2017

DOMÁCÍ BORŮVKOVÁ ZMRZLINA




Minulý týden jsem měla pocit, že léto je už skutečně tady a tentokrát snad na delší dobu. Místo u vody jsem sice trávila dny v práci, ale o víkendu jsem si ho konečně začala užívat. V sobotu ráno jsem poprvé snídala na zahradě. Svěží vzduch, intenzivní vůně jasmínu, prsty u nohou smočené ranní rosou ... tahle ranní letní rána mi tak chyběla.

A co neodmyslitelně patří k horkým letním dnům? Jasně, zmrzlina. V poslední době jsem zkoušela připravovat zmrzlinu doma. Ale vždy mě tak trochu odradilo, že zmrzlinu musím každých třicet minut promíchávat, protože nevlastním přístroj na zmrzlinu. A pak jsem zjistila, že to vůbec nevadí. Když použiju mražené ovoce s minimem tekutiny, vyrobím zmrzlinu, která je zdravá, krémová, chutná a rychlá. Zatím různě experimentuju - s přísadami i konzistencí. Používám hlavně zakysanou smetanu, řecký jogurt, mandlové nebo kokosové mléko ... prostě co chci. Doslazuju javorovým sirupem, medem nebo banánem. Jediné, co ale musíte vlastnit je výkonný robot, který je schopný zpracovat mražené potraviny nebo led, protože těch budete mixovat fakt hodně.



DOMÁCÍ BORŮVKOVÁ ZMRZLINA
(příprava bez přístroje na zmrzlinu)

Ingredience:
(cca 4 - 6 porcí)

500 g mražených borůvek
380 g zakysané smetany (2 kelímky)
3 lžíce javorového sirupu

Postup:

Ze zakysené smetany si dáme bokem půl kelímku a zbytek dáme na cca 2 hodiny zamrazit. Jakmile je smetana zmražená, dáme ji spolu s borůvkami do robota se sekacím nástavcem na led nebo do foodprocesoru, který je schopný sekat led.

Přidáme javorový sirup a vše mixujeme. Několikrát vypneme robot a stěrkou ze stěn setřeme hmotu. Postupně také přidáváme nezmrzlou zakysanou smetanu a mixujeme dokud nevznikne hladký krém. Pokud se vám nepodaří rozmixovat všechny borůvky, vůbec to nevadí. Kousky borůvek jsou ve zmrzlině skvělé :-).

Zmrzlinu můžeme ihned podávat, případně ji můžeme přenést do nádoby vyložené pečícím papírem a ještě na cca 15 minut zamrazit.
Nedoporučuji tuto zmrzlinu znovu mrazit na delší dobu, protože by vznikly krystaly vody a zmrzlina už nebude tak hebká a krémová.





Okomentovat

Děkuji za všechny komentáře a těším se vás.
S láskou Alča ♥

© Mon Café Blog. Design by FCD.