KŘEHKÉ JABLEČNÉ POHANKOVÉ KOLÁČKY

6. listopadu 2016



Přeji všem krásnou neděli. V dnešním sychravém a pošmourném počasí se mi nechtělo vystrčit ani nos. Trošku mě deprimuje, že do práce i z práce už jezdím za tmy, ale zase si to vynahrazuji jinými radostmi. Třeba pečením :-). V hlavě už se mi honí recepty na vánoční dobroty a sepisuji si seznam, co bude péct, ale na to si ještě pár dnů počkám.

V dnešním upršeném dni se naše kuchyň opět rozvoněla pečenými jablíčky a skořicí. Připadá mi, že naše zásoba jablek je tak trochu bezedná. A tak s nimi neustále něco vymýšlím. Jedno si dávám každý den pěkně ke svačince a pak sem tam zabloudí jablíčko do nějakého toho koláčku.



KŘEHKÉ POHANKOVÉ JABLEČNÉ KOLÁČKY

Ingredience:

Těsto:
250 g Hery
150 g hladké špaldové mouky
170 g pohankové mouky
3 polévkové lžíce moučkového cukru
1/2 prášku do pečiva s vinným kamenem
5 polévkových lžic studené vody
1 polévková lžíce jablečného octa
2 kávové lžičky mleté skořice
špetka soli

Náplň:
4 menší jablka
hrst rozinek (namočených ve 2 lžících rumu)
2 polévkové lžíce třtinového cukru
2 kávové lžičky mleté skořice
několik kapek vanilkového extraktu
povidla

moučkový cukr na posypání
studenou vodu na potírání

Postup:

Těsto:
Obě mouky smícháme dohromady, přidáme cukr, prášek do pečiva, skořici a sůl. Tuto sypkou směs přidáme k Heře a vypracujeme drobenku. Poté přidáme vodu a jablečný ocet a vypracujeme hladké těsto. Těsto zabalíme do potravinové folie a dáme na cca 2 hodiny odpočinout do lednice.

Náplň:
Jablíčka si oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Přidáme cukr, vanilkový extrakt, skořici a rozinky namočené v rumu. Promícháme a necháme chvilku odpočinout.

Po dvou hodinách vyndáme těsto z ledničky. Rozdělíme na poloviny. První polovinu si vyválíme na pomoučněném válu na placku (na cca 3 mm). Skleničkou nebo kulatým vykrajovátkem vykrajujeme kolečka. Kolečka přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Na každé kolečko naneseme jablečnou směs a 1 kávovou lžičku povidel. Přikryjeme druhým kolečkem (do kterého můžeme vykrojit různé tvary). Okraje přitlačíme vidličkou. Potřeme studenou vodou. Stejně postupujeme i s druhou částí těsta.

Troubu předehřejeme na 180° C.  Pečeme 15 - 20 minut. Jakmile začnou okraje zlátnout, vyndáme z trouby a necháme vychladnout na plechu. Poprášíme moučkovým cukrem.








4 komentáře

  1. Jsou krásné a roztomilé! Recept ukládám, protože už chci dlouho zkusit něco z pohankové mouky, díky za nápad! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Fajn recept, ale nechápu, jak si můžete kazit recepty a hlavně životosprávu Herou..Máte zajímavé recepty, snažíte se o zdravé ingredience a klidně použijete Heru..?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím Vás Kamilo, vím, že Hera nepatří k úplně k nejzdravějším věcem, ale bohužel zkoušela jsem dělat toto těsto i z másla, ale rozjelo se mi. Hera se bohužel osvědčila zatím víc. Ale nevzdávám to a mám v plánu vyzkoušet ještě i jiné tuky.

      Vymazat

Ahoj,
jsem moc ráda, že jste se zastavili. Děkuji za všechny komentáře a připomínky.

Alča

Co je nového na instagramu

© Mon cafe blog. Design by FCD.