Kynutý švestkový koláč se skořicovou nádivkou

21. srpna 2016














Probouzím se do zamračené neděle. Oproti včerejšku obrat o 360 stupňů. Déšť vydatně bubnuje na okno a mě tohle počasí láká zůstat dnešní ráno v posteli a nevystrčit ani nos. Co si budeme namlouvat, srpen se nemilosrdně přehoupnul do své druhé poloviny. Nakonec se asi po půl hodině válení přemáhám, obouvám papuče a šourám se do kuchyně. První, co v takových dnech potřebuju, je pořádně silná káva. Vybírám se hrníček, otevírám plechovku s kávou a za chvilku už zalévám dvě lžičky horkou vodou. Její vůně mi stoupá do nosu a já se probouzím konečně do života. Hlavně taky vím, že si ke kávě na snídani dopřeju švestkový koláč. Nemůžu přece porušit svou tradici sladkých nedělních snídaní. A navíc, zdravou granolu jsem měla přece včera, žejo…

Pozdní léto si bez švestkových koláčů nebo knedlíků neumím představit. Netuším proč, ale švestky se u nás doma používaly ve většině případů v kombinaci s kynutým těstem. Ať už to byly koláče nebo kynuté knedlíky. Možná proto, že rána i večery jsou už chladnější a koláče z kynutého těsta se u nás pekly většinou na podzim a v zimě. Bohužel letošního roku se nám na zahrádce mnoho švestek neurodilo a tak jsem si musela koupit švestky na trhu. Alespoň na koláč. A abych tradici neporušila, koláč je kynutý.

Chuť švestek jsem ještě doplnila jemně kořeněnou chutí skořice, která má neuvěřitelnou schopnost zahřát celé tělo. Skořice je jedno z mých nejoblíbenějších koření do sladkých pokrmů vůbec. I když je spíš považována za koření pro podzimní a zimní období, osobně ji používám každý den. Nejenže dokáže zahřát v chladných dnech, je jí připisováno mnoho pozitivních vlivů na náš organismus. A navíc neskutečně úžasně voní.


KYNUTÝ ŠVESTKOVÝ KOLÁČ SE SKOŘICOVOU NÁDIVKOU

Ingredience:

Těsto:
600 g hladké špaldové mouky
50 g másla pokojové teploty
3 žloutky
¼ litru mléka
1 kostka kvasnic
60 g třtinového cukru (z toho budou 2 lžíce do kvásku)
citronová kůra z 1 citronu
sůl

Nádivka:
6 lžic změklého másla (vrchovaté)
4 lžičky skořice
10 lžic mandlové mouky
5 lžic moučkového cukru

850 g švestek
1 žloutek + 2 lžičky mléka na pomašlování
moučkový cukr na posypání


Postup:

Nejprve si připravíme kvásek. Všechno mléko dáme do menšího hrnce, přidáme 2 lžíce třtinového cukru a zahříváme. Do vlažného mléka, které odstavíme z ploténky, rozdrobíme kvasnice a necháme 10 – 15 minut na teplém místě, dokud nevzejde kvásek. Mouku prosejeme do mísy, přidáme cukr, nastrouhanou citronovou kůru, sůl, máslo a žloutky. Nakonec přidáme kvásek a vše uhněteme do hustšího těsta. Pokud by bylo těsto řidší, přidejte ještě trochu mouky. Hotové těsto přendáme do mísy, zaprášíme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo na cca 1,5 hodiny vykynout.

Mezitím si připravíme švestky a nádivku.
Švestky rozkrojíme na polovinu, vypeckujeme a překrojíme na polovinu nebo větší kousky na třetiny.
Na nádivku si v menší misce smícháme všechny ingredience (máslo, skořici, mandlovou mouku a cukr) a vypracujeme směs. Směs by měla být kompaktní, aby se dala roztírat.

Jakmile je těsto vykynuté, předehřejeme si troubu na 180° C. Plechy si vyložíme pečícím papírem (dávám jeden koláč na plech, pokud peču velký koláč). Těsto vyklopíme na pomoučněný vál, rozdělíme na poloviny nebo čtvrtiny (podle toho, jak chcete mít velké koláče). Z prvního dílu těsta si vyválíme kruh o výšce cca půl centimetru a těsto přeneseme pomocí válečku na plech (když peču větší koláč, válím těsto přímo na pečícím papíru a na plech pak přenáším rovnou s pečícím papírem).

Skořicovou směs si rozdělíme podle počtu dílů těsta a první část naneseme rovnoměrně na těsto. Zhruba 1 cm okrajů přehneme dovnitř. Od přehnutých okrajů začneme směrem do středu pokládat nakrájené švestky. Žloutek si rozšleháme s 1 lžičkami a potřeme jimi okraje koláče. Koláč pečeme cca 30 – 40 minut, než začnou kraje hnědnout. Koláč vyndáme z trouby a necháme vychladnout. Nakonec zaprášíme moučkovým cukrem. Stejně postupujeme i s dalšími koláči.











3 komentáře

  1. Ahoj, koláč jsem dělala poprvé, vyšel krásně a co navíc je opravdu výborný. I rodině hodně chutnal takže všem doporučuji Eva

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj dnes jsem ho pekla poprvé a dopadlo to výborně. Vše podle receptu těsto vyšlo krásně, koláč je chutný, výborný. Dokonce i rodině chutnal takže všem doporučuji Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím Vás Evi, tak to jsem moc ráda, že rodině chutnal a že se povedl :-) Hezký den, Alča

      Vymazat

Ahoj,
jsem moc ráda, že jste se zastavili. Děkuji za všechny komentáře a připomínky.

Alča

Co je nového na instagramu

© Mon cafe blog. Design by FCD.