Koblihy z trouby

7. února 2016


Tento víkend byl ve znamení maškarního a masopustního veselí. A k masopustu patří koblihy. Klasiku známe všichni. Pěkně kulaté, smažené, s meruňkovou marmeládou a pořádnou vrstvou moučkového cukru. Prostě taková pěkná kalorická bomba, jež nám dělá společnost při snídani nebo svačince. Přiznám se upřímně, že smažené koblihy jsem doma zkoušela už několikrát, ale zatím se mi nepodařilo najít to pravé těsto, aby byly pěkně nadýchané jako pírko.
Uvažovala jsem je vyzkoušet i letos, ale nakonec jsem zvolila verzi koblih pečených v troubě. Tvarově sice nevyběhnou stejně jako smažené, ale suroviny na těsto i jejich poměr se shoduje s receptem na smažené. Jen u smažených si s těstem vyhrajete trochu víc, než u pečených. A i když s klasickými koblihy nic moc společného, budete přesto hlídat plech, aby Vám nezmizely pod rukama.


Ingredience (cca 20 koblih):
500 g hladké mouky
250 ml mléka
1 žloutek
50 g másla pokojové teploty
50 g cukru krupice
1 kostka droždí
špetka soli
mléko a rozpuštěné máslo na potření
moučkový cukr na posypání

1) V malé misce rozetřete droždí s 1 lžičkou cukru na tekutou kaši. Přilijte vlažné mléko (cca. polovinu) a 1 lžičku mouky. Trochu promíchejte a poté zakryjte utěrkou a nechte asi 10 minut odstát při pokojové teplotě. Počkejte až bude mít kvásek hustou pěnu.
2) Rozetřete máslo s cukrem do pěny. Vmíchejte žloutek a sůl.
3) Smíchejte mouku s kváskem a utřeným máslem. Přilévejte zbytek mléka. Míchejte dokud nebude těsto hladké, nebude se lepit a bude vláčné. Přeneste těsto do mísy a zakryjte suchou a čistou utěrkou. Uložte na teplé místo, aby se obsah zdvojnásobil.
4) Jak bude těsto vykynuté, vyklopte jej z mísy na vál pomoučněný hladkou moukou. Těsto si můžete rozdělit na poloviny, protože budete potřebovat vždy 2 kolečka na jeden koblih. Válečkem vyválejte placku o tloušťce cca 4 mm. Skleničkou nebo kulatým vykrajovátkem vykrajujte kolečka. Kolečka narovnejte na plech vyložený pečícím papírem.
5) Na kolečka dejte marmeládu (zhruba čajovou lžičku, aby marmeláda při pečení nevytekla) a přiklopte je dalším kolečkem. Vidličkou přitlačte kraje koleček. Nechte ještě cca 30 minut kynout. Potřete mlékem a pečte při 190°C asi 20 minut dokud nebudou mít koblihy zlatavou barvu.
6) Hned po vyndání je potřete rozpuštěným máslem a posypte moučkovým cukrem.









Okomentovat

Ahoj,
jsem moc ráda, že jste se zastavili. Děkuji za všechny komentáře a připomínky.

Alča

Co je nového na instagramu

© Mon cafe blog. Design by FCD.