17. 1. 2016

Honzovy povidlové buchty Honzovky


U nás doma patří "honzovky" snad k těm nejoblíbenějším a do druhého dne po upečení jsou většinou pryč. Snad proto, že jsou krásně nadýchané, voní po cukru a obsahují hodně povidel. A taky mi připomínají dětství u babičky. Když ještě mohla, pekla ty nejlepší honzovky na světě a hlavně je pěkně a poctivě zadělávala a mazala sádlem, takže když jste je dojedli, byli jste mastní až za ušima. A pak jsme je zapíjeli kakaem. Mě se ale nikdy nepodařilo této dokonalosti dosáhnout. Navíc jsem sádlo postupně nahradila máslem. Nejlepší je snad na nich ale ta bohatá povidlová náplň. Když se zakousnete a už při prvním soustu narazíte na povidla ... ideální situace. A když nejsou povidla, tak si prostě vystačíme s domácí marmeládou.


Těsto jsem zadělávala v domácí pekárně. Pokud ji také vlastníte, dejte do ní nejprve všechny tekuté suroviny a následně všechny sypké. Pak zvolte program těsto. A když pekárnu nevlastníte, postupujte klasickým způsobem se zaděláním kvásku. A pokud Vám nevadí sádlo, použijte jej místo másla (jak do těsto, tak na potření buchet) ve stejném množství.

Ingredience (cca na 20 - 24 buchet do středního pekáčku):
250 ml vlažného mléka
150 g rozpuštěného másla či sádla
2 žloutky
1 polévková lžíce citronové šťávy
500 g hladké mouky
60 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
kůra z jednoho citronu
špetka soli
1 balíček sušeného droždí

máslo/sádlo na potření
povidla 
hladká mouka na posypání válu

1) Pokud budete používat pekárnu, dejte do ní nejprve tekuté suroviny a poté sypké. Vyberte program těsto a pak už jen čekejte až se těsto zpracuje a vykyne.
2) Připravte si náplň - povidla můžete trochu osladit asi 1 kávovou lžičkou moučkového nebo třtinového cukru a trochu zakápnout rumem.
3) Pekáček nebo zapékací mísu vymažte máslem. Předehřejte troubu na 180°, rozpusťte si máslo na potření.
4) Vysypte si vál hladkou moukou a vykynuté těsto si rozdělte na rovnoměrné kousky. Já jej většinou rozdělím na 3-4 větší kousky, které rozválím a hrníčkem vykrajuji silnější kolečka. Do nich pak dám povidla (většinou 1 kávovou lžičku). Zabalte a dávejte do pekáčku. Mezi jednotlivými kousky nechejte menší rozestupy, protože těsto ještě trochu nakyne. Po stranách buchty pomažte rozpuštěným máslem, pak Vám půjdou krásně oddělit od sebe. Potřete také horní část buchet. Nechte ještě asi 15 minut vykynout pod utěrkou a pak dejte do trouby na 30 - 35 minut.
5) Jakmile budou buchty upečené, potřete povrch ještě jednou rozpuštěným máslem. A při podávání můžete pocukrovat moučkovým cukrem.




 





Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za všechny komentáře a těším se vás.
S láskou Alča ♥