HONZOVY POVIDLOVÉ BUCHTY - "HONZOVKY"

17. ledna 2016


U nás doma patří "honzovky" snad k těm nejoblíbenějším a do druhého dne po upečení jsou většinou pryč. Snad proto, že jsou krásně nadýchané, voní po cukru a obsahují hodně povidel. A taky mi připomínají dětství u babičky. Když ještě mohla, pekla ty nejlepší honzovky na světě a hlavně je pěkně a poctivě zadělávala a mazala sádlem, takže když jste je dojedli, byli jste mastní až za ušima. A pak jsme je zapíjeli kakaem. Mě se ale nikdy nepodařilo této dokonalosti dosáhnout. Navíc jsem sádlo postupně nahradila máslem. Nejlepší je snad na nich ale ta bohatá povidlová náplň. Když se zakousnete a už při prvním soustu narazíte na povidla ... ideální situace. A když nejsou povidla, tak si prostě vystačíme s domácí marmeládou.



HONZOVY POVIDLOVÉ BUCHTY - "HONZOVKY"

Ingredience 
(cca na 20 - 24 buchet do středního pekáčku):

250 ml vlažného mléka
150 g rozpuštěného másla či sádla
2 žloutky
1 polévková lžíce citronové šťávy
500 g hladké mouky
60 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
kůra z jednoho citronu
špetka soli
1 balíček sušeného droždí

máslo/sádlo na potření
povidla
kapka rumu
1 lžička moučkového cukru
hladká mouka na posypání válu


Postup

Nejprve si připravíme kvásek. V hrnečku ve vlažném mléce rozpustíme 1 lžíci cukru a přidáme droždí. Necháme vzejít kvásek.

Ve druhém kastrůlku rozpustíme máslo, odstavíme a necháme vychladnout.

Do mísy prosejeme mouku, přidáme zbytek cukru a vanilkový cukr, žloutky, kůru z citronu, citronovou šťávu a špetku soli. Přilijeme vychladlé máslo a vzešlý kvásek. Vše dobře prohněteme do hladkého těsta. Těsto přendáme do čisté mísy, zaprášíme trochou hladké mouky a necháme 1 - 1,5 hodiny.

Mezitím, co těsto kyne, připravíme si náplň. Povidla zakápneme trochou rumu a přidáme 1 lžičku moučkového cukru.

Pekáček nebo zapékací mísu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Troubu předehřejeme na 180° a rozpustíme si máslo na potření.

Vál si posypeme hladkou moukou a vykynuté těsto si rozdělíme na rovnoměrné kousky. Já jej většinou vyválím a vykrajuji větší kolečka. Do nich pak dáme povidla (1 kávovou lžičku). Zabalíme a skládáme do pekáčku. Mezi jednotlivými kousky necháme menší rozestupy, protože těsto ještě trochu nakyne. Po stranách buchty pomažeme rozpuštěným máslem, pak totiž půjdou krásně oddělit od sebe. Potřeme také horní část buchet. Necháme ještě asi 20 minut vykynout pod utěrkou a pak dáme do trouby na 30 - 35 minut.

Jakmile budou buchty upečené, potřeme povrch ještě jednou rozpuštěným máslem. A při podávání můžeme pocukrovat moučkovým cukrem.













Okomentovat

Ahoj,
jsem moc ráda, že jste se zastavili. Děkuji za všechny komentáře a připomínky.

Alča

Co je nového na instagramu

© Mon cafe blog. Design by FCD.