HRUŠKOVÝ TARTE TATIN

9. listopadu 2019


Klasický francouzský koláč, ale tak trochu jinak. Jablečný tarte tatin, tedy obrácený jablečný koláč, patří asi k jednomu z nejznámějších francouzských koláčů. Jak koláč vznikl, znají pravděpodobně úplně všichni. Vznikl omylem. Paní Stéphanie Tatin, majitelka jednoho hotelu ve Francii, příliš opekla jablka do klasického koláče. Aby se jablka nespálila, přikryla je těstem a dala péct koláč obráceně. Kdyby takhle dopadl každý omyl, bylo by to úžasné.

Recept na koláč určitě není žádná novinka, ale myslím, že je dobré si klasiku trochu připomenout. Kromě skvělé chuti je na přípravu velmi rychlý a jednoduchý. V téhle verzi jsem jablka vyměnila za hrušky. V kombinaci s karamelem, kardamomem a křehkým těstem je prostě úžasný. A doufám, že mi prominete, že jsem použila těsto kupované a ne vlastnoručně připravené :-). Tahle výzva mě teprve čeká…


HRUŠKOVÝ TARTE TATIN

INGREDIENCE

5-6 hrušek
50 g másla
70 g třtinového cukru
1 lžička mletého kardamomu
1 balení lístkového těsta


POSTUP

Hrušky oloupeme, vykrojíme jádřince a nakrájíme na měsíčky. V pánvi, kterou můžeme následně použít i do trouby, rozehřejeme máslo a necháme ho trochu zhnědnout. Přidáme cukr a necháme ho úplně rozpustit a zkaramelizovat. Jakmile bude vše rozpuštěné, přidáme hrušky a dobře promícháme. Karamel se trochu srazí, ale s dalším vařením se znovu rozpustí. Nakonec přidáme kardamom a promícháme.

Jakmile jsou hrušky měkké a karamel rozpuštěný, vyválíme lístkové těsto na cca 5 mm do kruhu nebo z již vyváleného těsta vykrojíme pomocí talíře kruh. Těsto opatrně přeneseme na hrušky. Těsto propícháme vidličkou a dáme péct do trouby vyhřáté na 180°C.

Pečeme 20 – 25 minut, dokud nemá těsto zlatavou barvu. Po upečení koláč vyndáme z trouby, necháme trochu vychladnout a poté pomocí talíře koláč obrátíme. Nenecháváme na pánvi úplně vystydnout, protože karamel by mohl ztvrdnout a koláč by se nedal vyklopit.

Koláč můžeme podávat ještě teplý s vanilkou zmrzlinou nebo vychladnutý.








Okomentovat

Ahoj,
jsem moc ráda, že jste se zastavili. Děkuji za všechny komentáře a připomínky.

Alča

Co je nového na instagramu

© Mon cafe blog. Design by FCD.