MERUŇKOVÁ BÁBOVKA S ROZMARÝNEM A CITRONOVOU POLEVOU

14. července 2019


Věřili byste, že na blogu nemám žádný recept s meruňkama? Snad kromě použití sušených meruněk do marokánek. A to je potřeba napravit. Hlavní roli tedy dnes mají meruňky. I když miluju meruňkový drobenkový koláč a linecký koláč s meruňkovou marmeládou, zkusila je použít trochu netradičně, a to do bábovky. Hlavně proto, že nám teprve dozrávají a nebylo jich ještě tolik, aby vyšly na pořádný ovocný koláč. 

Kdysi dávno, jsem se ve Francii zamilovala do kombinace meruněk a broskví s rozmarýnem. A od té doby si vždy dělám pár skleniček i doma. A tentokrát jsem zkusila rozmarýn přidat i do bábovky, prostě jsem jej rozmixovala s meruňkovým pyré, a bylo. Díky pyré voní bábovka v puse. A všechno ještě vylepšila citronová poleva. Dodala trošku kyselé chuti, a ve spojené s meruňkami je to prostě top. 



MERUŇKOVÁ BÁBOVKA S ROZMARÝNEM A CITRONOVOU POLEVOU

Ingredience

Bábovka
250 g třtinového cukru
200 g špaldové mouky
150 g mandlové mouky (můžete vynechat a použít 350 g špaldové mouky)
250 g másla pokojové teploty
1 prášek do pečiva s vinným kamenem
5 vajec
špetka soli
meruňkové pyré
máslo na vymazání formy
hrubá mouka na vysypání formy

Meruňkové pyré
6 středních meruňek
100 ml mandlového mléka
2 lžíce třtinového cukru
3 snítky rozmarýnu

Citronová poleva
4 lžíce moučkového cukru
šťáva z 1/2 citronu


Postup


Nejprve si připravíme pyré z meruněk. Meruňky rozpůlíme, zbavíme pecek a dáme do mixeru. Snítky rozmarýnu obereme a přidáme k meruňkám. Přilijeme mléko a vše rozmixujeme na hladkou kaši.

Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme moukou. Troubu předehřejeme na 180°C.

Vejce rozklepneme a oddělíme bílky od žloutků. V míse vyšleháme změklé máslo s cukrem, přidáme žloutky a vše společně prošleháme. Přisypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva a solí. Zamícháme meruňkové pyré. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a opatrně vmícháme do žloutkové směsi. Hotové těsto přelijeme do formy a dáme péct. Pečeme cca 60 - 75 minut. (podle velikosti formy a v závislosti na troubě). Jakmile začne povrch zlátnout, přikryjeme alobalem, aby se nespálil. Upečením vyzkoušíme špejlí, a pokud se na špejli nic nelepí, je bábovka hotová.

Po upečení necháme bábovku vychladnout ve formě. Poté vyklopíme a necháme zcela vystydnout. Nakonec polijeme citronovou polevou. 

Citronová poleva
Cukr prosejeme do mísy, postupně přidáváme citronovou šťávu a postupně mícháme. Šťávy přidáváme tolik podle toho, jak chceme mít hustou polevu.













Okomentovat

Ahoj,
jsem moc ráda, že jste se zastavili. Děkuji za všechny komentáře a připomínky.

Alča

Co je nového na instagramu

© Mon cafe blog. Design by FCD.