17. 4. 2017

VELIKONOČNÍ ZAJÍČCI


Když jsme byli malí, hledali jsme vždy na Zelený čtvrtek na dvorku sladkosti schované pod keříky. Teď už tuto tradici nedodržujeme. Jsme sice všichni dospělí, ale myslím, že rádi vzpomínáme na dětská léta. Chtěla jsem proto tuto vzpomínku trochu oživit. Sladkosti jsem pod keříky sice neschovala, ale z kakaového těsta jsem upekla a pomocí vykrajovátek vytvořila malé zajíčky, které doma dostali jako malou sladkou laskominu. Vyvolali úsměv na tvářích všech obdarovaných a když jsem slyšela jejich "Jéééé" věděla jsem, že se nápad líbil.


VELIKONOČNÍ ZAJÍČCI

Ingredience:
* těsto je na menší plech 
* z tohoto množství vykrojíme asi na 12 zajíčků - podle velikosti vykrajovátka

4 vejce (bílky a žloutky zvlášť)
4 lžíce cukru moučka
1 lžíce oleje
4 lžíce špaldové mouky
1 lžička kypřícího prášku s vinným kamenem
1 lžíce kakaa

moučkový cukr na pocukrování

Postup:

Troubu předehřejeme na 180°C. Žloutky oddělíme od bílků. Žloutky vyšleháme s olejem a cukrem do pěny. Pěna by měla být téměř bílá.

Z bílků si vyšleháme tužší sníh.

Mouku, prášek do pečiva a kakao prosejeme do žloutkové směsi. Postupně přidáváme na střídačku po lžících mouku a sníh z bílků. Pomocí stěrky pomalu převalujeme těsto a vypracujeme nadýchanou hmotu. 

Menší plech nebo pekáček vyložíme pečícím papírem. Nalijeme těsto. Pečeme cca 15 - 20 minut. Pomocí špejle vyzkoušíme, jestli je těsto upečené. Vytáhneme a necháme vystydnout.

Jakmile je upečený korpus studený, vyjmeme jej z pekáčku a pomocí vykrajovátka začneme vykrajovat zajíčky. Nakonec pocukrujeme moučkovým cukrem. Pokud vám zajíčci nezmizí pod rukama, uchovávejte v dózy, aby neoschli a zachovali si vláčnost. 





1 komentář:

  1. No to je krásné. Alenko, přeji ti hezké, i když chladné dny.
    Pa M.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za všechny komentáře a těším se vás.
S láskou Alča ♥